niedziela, 22 września 2013

Takie małe, o! - MAŁE GRZANECZKI Z FETĄ, JABŁKIEM i OREGANO

Małe grzaneczki z fetą, jabłkiem i oregano
Miałem dziś ochotę na małe i smakowite "coś". Lubię ciekawe połączenia smaków, więc takie grzanki okazały się bardzo dobrym rozwiązaniem :)
Nasączone oliwą z oregano i lekko opieczone kromki ciabatty w połączeniu ze słodkim jabłkiem i słoną fetą, to zestaw tworzący uśmiech na mojej twarzy!

Na 6x małych grzaneczek, potrzebujesz:

- 1x sporą ciabattę, pokrojoną na 1cm kromki
- 1x jabłko, pokrojone w słupki
- kawałek dobrej, greckiej fety
- 1x ząbek czosnku, przekrojony na pół
- oliwę z oliwek
- suszone oregano
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Ciabattę pokrój na kromki i polej każdą z nich całkiem sporą ilością oliwy. Posyp oregano i opiecz w tosterze lub na patelni na złoty kolor. Ja nie lubię, kiedy są przypieczone zbyt mocno. Cały ich urok tkwi we wciąż miękkim i ciepłym środku :)
Takie grzanki posmaruj teraz przeciętym na pół ząbkiem czosnku i ułóż na nich pokrojone w słupki jabłko. Na górę pokrusz fetę. Całość skrop jeszcze odrobiną oliwy i posyp suszonym oregano. Proste i PYSZNE! :)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. takie małe, a cieszy! :D i smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy, jak nic! :D
      Zwłaszcza na zakończenie weekendu! POLECAM ;)

      Usuń