niedziela, 22 września 2013

Sałatkowa fuzja - SAŁATKA GRECKA Z WIEJSKIM BIAŁYM SEREM

Sałatka grecka z wiejskim białym serem
Pomysł na ten przepis wpadł mi podczas pobytu w Siedlisku Sobibór. Skądinąd urocze miejsce!
( http://www.siedliskosobibor.pl/ ) Całe gospodarstwo prowadzi przyjaciółka naszej rodziny. Na miejscu można spędzić uroczy weekend, mieszkając - zależnie od wyboru - w pięknym, starym domu, stajence czy stodole. Codziennie do wyboru mamy wspaniałe śniadania i obiady, które przygotowywane są z regionalnych produktów. Wśród nich jest właśnie ten najlepszy na świecie biały ser, który wytwarza miejscowa gospodyni. Jest tak wspaniały, że można zjeść cały 3kg "ząbek" za jednym posiedzeniem :) Jeżeli dołożymy do niego domowe konfitury z miejscowych jagód, porzeczek czy malin, miód, prawdziwe wiejskie masło i domowy, pełnoziarnisty chleb na zakwasie, który codziennie wypiekany jest w chlebowym piecu i jeszcze ciepły trafia na stół, to możemy tam siedzieć bez przerwy. Naprawdę z całego serca polecam Wam to miejsce - JEST FANTASTYCZNE!

Tak właśnie zrodził się w mojej głowie pomysł na tę sałatkę :)

Na 2x porcje, potrzebujesz:

sałatka:
- 2x pomidory, pokrojone w grubą kostkę
- 2x ogórki gruntowe ze skórką, pokrojone w grubą kostkę
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w cienkie plasterki
- kilka czarnych oliwek
- 1x czerwoną paprykę, pokrojoną w grubą kostkę
- 250g wiejskiego, białego sera

dressing:
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- garść posiekanego kopru
- 2x łyżki czerwonego octu winnego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Wszystkie składniki sałatki mieszasz ze sobą w dużej misce. W małym słoiczku mieszasz oliwę z koperkiem, octem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polewasz składniki sałatki i przekładasz na talerze lub duży półmisek. Całość posypujesz z góry białym serem i jeszcze odrobiną koperku. Gotowe! :) Podawaj ze świeżym pieczywem - u mnie był to ten genialny, pełnoziarnisty chleb, pieczony przez Ewę ( właścicielkę całego Siedliska ). To jest po prostu PRZEPYSZNE!

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na odmienienie tradycyjnej sałatki greckiej, której po dwóch tygodniach na Kos mam trochę dość:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    Teraz po powrocie do Polski będziesz miała taką polską wersję ;)

    OdpowiedzUsuń