Małe grzaneczki z fetą, jabłkiem i oregano |
Nasączone oliwą z oregano i lekko opieczone kromki ciabatty w połączeniu ze słodkim jabłkiem i słoną fetą, to zestaw tworzący uśmiech na mojej twarzy!
Na 6x małych grzaneczek, potrzebujesz:
- 1x sporą ciabattę, pokrojoną na 1cm kromki
- 1x jabłko, pokrojone w słupki
- kawałek dobrej, greckiej fety
- 1x ząbek czosnku, przekrojony na pół
- oliwę z oliwek
- suszone oregano
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Ciabattę pokrój na kromki i polej każdą z nich całkiem sporą ilością oliwy. Posyp oregano i opiecz w tosterze lub na patelni na złoty kolor. Ja nie lubię, kiedy są przypieczone zbyt mocno. Cały ich urok tkwi we wciąż miękkim i ciepłym środku :)
Takie grzanki posmaruj teraz przeciętym na pół ząbkiem czosnku i ułóż na nich pokrojone w słupki jabłko. Na górę pokrusz fetę. Całość skrop jeszcze odrobiną oliwy i posyp suszonym oregano. Proste i PYSZNE! :)
SMACZNEGO!
takie małe, a cieszy! :D i smakuje!
OdpowiedzUsuńCieszy, jak nic! :D
UsuńZwłaszcza na zakończenie weekendu! POLECAM ;)