poniedziałek, 23 września 2013

Mój ulubiony - LEKKI JABŁECZNIK Z CUKREM PUDREM

Lekki jabłecznik z cukrem pudrem
W kategorii ciast z jabłkami nic nie przebije szarlotki mojej babci. Taki jabłecznik jest jednak bardzo bliski ideałowi :)
Uwielbiam smak jabłek o aromacie cynamonu, które łączą się z lekkim i kruchym, waniliowo-maślanym ciastem. No i na wierzchu ten cukier puder... PYCHOTA!
W klasycznej szarlotce mojej babci, na górze jest kruszonka. Tutaj jej nie ma, ale i tak jest pysznie.
Do kubka ciepłej herbaty - koniecznie bez cukru. Czarnej. Taki zestaw ubóstwiam :)

Na ciasto o średnicy ~30cm, potrzebujesz:

ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1x kostkę miękkiego masła (~300g)
- 3x jajka
- szczyptę soli
- 1x opakowanie cukru waniliowego
- 4x łyżeczki proszku do pieczenia

jabłka:
- 1kg kwaskowych jabłek
- 100g cukru
- 1x łyżeczkę cynamonu

A robisz tak:

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj jajka i masło i zagnieć ciasto. Odstaw w chłodne miejsce :)
Teraz do garnka zetrzyj jabłka - na grubej tarce. Możesz je również pokroić w kostkę. Wtedy Twój jabłecznik będzie miał większe ich kawałki. Zasyp całość cukrem i cynamonem. Odczekaj chwilę, aż puszczą sok. Nadmiar płynu możesz odlać, żeby nie nasączył za bardzo ciasta. Teraz wysmaruj formę z wyjmowanym dnem masłem i wyłóż większą częścią ciasta. Następnie ułóż na nim warstwę jabłek i przykryj resztą ciasta. Całość wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Zapach wanilii, masła i cynamonu jest zawsze tak samo piękny!
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i uważaj, żeby nie zjeść wszystkiego na ciepło. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem i podawaj. Coś REWELACYJNEGO!

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Witam, mam pytanie o masło - kostka ma zwykle 200 g :-) To ile tych gramów docelowo dać
    do ciasta? :-)
    Dagmara

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Ja używam zazwyczaj 1x kostki o gramaturze 250g lub osełkę 300g. I tak polecam i Tobie.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń