Pasta z marynowanych papryk i fety |
Kolejnym dodatkiem, który chciałbym Wam przedstawić jest pasta z marynowanych papryk z dodatkiem fety. Jest pyszna! Marynowane papryki od mojej babci, o aromacie goździków, słodkawe i przepyszne, zmiksowane razem z odrobiną miodu i oliwy. Do tego słona feta i pyszny dip gotowy :)
Rewelka!
Na 4x porcje, potrzebujesz:
- 1x duży słoik marynowanych papryk ( najlepiej domowych )
- oliwę z oliwek
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1x łyżkę miodu
- 1/2x opakowania dobrej fety
- 1/2x papryczki chilli, drobno posiekanej lub kilka kropli czosnkowego sosu TABASCO
( opcjonalnie )
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Papryki odsączasz z zalewy i z grubsza kroisz. Przekładasz do miski i dodajesz do nich miód, większą część fety, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli lub tabasco. Chwytasz w rękę blender i zaczynasz miksować :) Stopniowo dolewaj do środka oliwę z oliwek i kiedy całość będzie miała konsystencję smakowitej pasty przestań. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce, aby smaki nabrały charakteru. Na końcu pokrusz całość resztą fety i podawaj!
Idealny dodatek do czego tylko chcesz - mięska, ryby, makaronu, warzyw, nachosów. PYSZNIE!
SMACZNEGO!
Uwielbiam marynowane papryki! Ciekawa pasta. Mam ochotę spróbować. :D
OdpowiedzUsuńciekawa pasta. słona feta, słodkawa papryka z posmakiem octu.. myślę, że fajnie smakuje :]
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie :) Do tego odrobina miodu - idealny dodatek do serów, mięsa, krakersów etc.
UsuńPolecam! :))