czwartek, 26 września 2013

España! - PASTA Z MARYNOWANYCH PAPRYK i FETY

Pasta z marynowanych papryk i fety
Viva la España! :)
Kolejnym dodatkiem, który chciałbym Wam przedstawić jest pasta z marynowanych papryk z dodatkiem fety. Jest pyszna! Marynowane papryki od mojej babci, o aromacie goździków, słodkawe i przepyszne, zmiksowane razem z odrobiną miodu i oliwy. Do tego słona feta i pyszny dip gotowy :)
Rewelka!

Na 4x porcje, potrzebujesz:

- 1x duży słoik marynowanych papryk ( najlepiej domowych )
- oliwę z oliwek
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1x łyżkę miodu
- 1/2x opakowania dobrej fety
- 1/2x papryczki chilli, drobno posiekanej lub kilka kropli czosnkowego sosu TABASCO
( opcjonalnie )
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Papryki odsączasz z zalewy i z grubsza kroisz. Przekładasz do miski i dodajesz do nich miód, większą część fety, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli lub tabasco. Chwytasz w rękę blender i zaczynasz miksować :) Stopniowo dolewaj do środka oliwę z oliwek i kiedy całość będzie miała konsystencję smakowitej pasty przestań. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce, aby smaki nabrały charakteru. Na końcu pokrusz całość resztą fety i podawaj!
Idealny dodatek do czego tylko chcesz - mięska, ryby, makaronu, warzyw, nachosów. PYSZNIE!

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam marynowane papryki! Ciekawa pasta. Mam ochotę spróbować. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa pasta. słona feta, słodkawa papryka z posmakiem octu.. myślę, że fajnie smakuje :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje rewelacyjnie :) Do tego odrobina miodu - idealny dodatek do serów, mięsa, krakersów etc.

      Polecam! :))

      Usuń