piątek, 9 sierpnia 2013

Gryczana rozpusta - SAŁATKA JABŁKOWO MIĘTOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ i FETĄ

Sałatka jabłkowo miętowa z kaszą gryczaną i fetą
Przy robieniu tej sałatki kierowałem się w zasadzie jedną myślą:
" co zrobić z garnkiem ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej?? " :)
Lubię takie wyzwania, a że miałem pod ręką jeszcze parę składników ( które wchodzą w jej skład ), to postanowiłem stworzyć coś ciekawego!
Super smaki - tyle Wam powiem. Jabłko, mięta, do tego nasza-kasza, słona feta, czerwona cebula i trochę konserwowego ogórka. Takie smaki LUBIĘ.

Na 4x porcje, potrzebujesz:

sałatka:
- 400g ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej
- 200g dobrej, greckiej fety
- 3x średnie jabłka, pokrojone w słupki
- 4x ogórki konserwowe, pokrojone w cienkie plasterki
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- garść listków świeżej mięty

dressing:
- 8x łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2x cytryny
- 1x łyżeczkę miodu
- 1x łyżeczkę musztardy sarepskiej
- sól morską

A robisz tak:

W zasadzie to nic trudnego :) W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną z pokrojonymi jabłkami, ogórkami, cebulką i większością fety. W małym słoiczku dokładnie wymieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę i sól. Tak powstałym dressingiem polej teraz kaszę i dokładnie wymieszaj. Niech smaki dobrze się ze sobą połączą. Najlepiej będzie, jak taka sałatka postoi sobie w chłodnym miejscu przez jakiś czas. Na samym końcu przełóż sałatkę na duży półmisek, posyp resztą fety i listkami mięty. Całość skrop jeszcze oliwą z oliwek i podawaj!
Super kombinacja smaków, mówię Ci. Słodkie jabłka, odświeżająca mięta, słona feta i lekko pikantna cebulka. Do tego słodkawe ogóreczki i oczywiście kasza, która wszystko ze sobą łączy i jest "nośnikiem" tych wszystkich super smaków. PYCHOTA!

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. Kasza w połączeniu z jabłkiem i miętą- to naprawdę musi smakować: ) No i moja ukochana feta. Zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. :)) kasza z jabłkiem i miętą to połączenie idealne! Wypróbuj koniecznie - super się ze sobą łączą. Polecam użycie niepalonej gryczanej. Jest delikatniejsza w smaku i lepiej komponuje się z resztą składników ;)

    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cos dla mnie uwielbiam gryczana-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń