niedziela, 11 sierpnia 2013

Małe "conieco" - SZYBKA SAŁATKA Z POMIDORKÓW, PIECZONEJ PAPRYKI i OGÓRKA Z KREWETKAMI

Szybka sałatka z pomidorków, pieczonej papryki i ogórka z krewetkami
To takie proste, szybkie i pyszne małe "conieco" :)
Jest to w zasadzie wersja sałatki greckiej, ale z grillowanymi krewetkami zamiast fety. I wiecie co? Jej smak jest naprawdę rewelacyjny! Chrupiące warzywa, soczyste pomidory, czarne oliwki i grillowane krewetki... Z kawałkiem świeżej bagietki lub ciabatty i mocno schłodzonym kieliszkiem białego wina, albo lemoniady, albo soku pomidorowego... Albo wszystkiego po trochu, żeby nie robić kłopotu - po prostu PYCHA :)
Kiedy na dworze grubo powyżej 30C, nie mam ochoty na nic innego. VIVA la KREWETKA!

Na 2x porcje, potrzebujesz:

sałatka:
- 20x krewetek królewskich ( ja miałem mrożone, ale surowe )
- 3x średnie ogórki gruntowe, wyszorowane i pokrojone w grubsze półplasterki
- 1x czerwoną paprykę, okrojoną wokół nasion
- 500g pomidorków koktajlowych, poprzekrawanych na pół
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- garść czarnych oliwek
- garść listków świeżej mięty

dressing:
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2x cytryny
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1x ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

A robisz tak:

Paprykę okrój wokół pestek na 4x części. Następnie ułóż ją na patelni grillowej i przyciśnij z góry deską lub drugą patelnią. Papryka powinna smakowicie się przypiec i nabrać tu i ówdzie lekko przypalonych kolorków :)
Zajmie to około 10 minut. Następnie dokładnie wyszoruj ogórki ( nie musisz ich obierać ) i pokrój w grubsze półplasterki. Wrzuć do miski, dodaj przekrojone na połówki pomidorki, oliwki, cebulę i miętę.
Teraz przygotuj dressing. W tym celu dokładnie wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. To taki najprostszy zestaw - idealnie pasujący do małego "conieco" :)
Ugrillowaną paprykę pokrój teraz w paski i dodaj do miski z warzywami. Na samym końcu wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek krewetki, oprósz odrobiną soli morskiej i pieprzu i smaż przez około 3 minuty. Jeżeli używasz świeżych ( szarych ) krewetek, zdejmij je z patelni jak tylko zrobią się pomarańczowe. Pamiętaj, że zbyt długo smażone krewetki stają się gumowe i niesmaczne...
Warzywa polej teraz dressingiem i wyłóż na talerz lub do miseczki. Na wierzchu poukładaj krewetki, skrop jeszcze odrobiną dobrej oliwy z oliwek i podawaj :) Koniecznie ze świeżą bagietką i ulubionym w te upały napojem*!

*if You know what I mean :)     (jeśli wiesz, co mam na myśli)

2 komentarze:

  1. Jak zwykle kolorowo na talerzu. Lubię to! :)
    http://trzyswinki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) I tak ma być! Kolorowe = przepyszne!

      Ściskam :)

      Usuń