niedziela, 14 lipca 2013

Letnie smaki - GRILLOWANY ŁOSOŚ Z PIECZONYMI WARZYWAMI KORZENIOWYMI i KAPAROWĄ SALSĄ

Grillowany łosoś z pieczonymi warzywami korzeniowymi i kaparową salsą
Wiecie co? Uwielbiam łososia! :)
To jedna z moich ulubionych ryb. Soczysta, pełna smaku... PYCHA! W tym przepisie jest idealną propozycją na letni obiad. Podana z naszymi warzywami, które dzięki pieczeniu stają się pysznie słodkie i wyraźną w smaku, kontrastującą, słoną salsą z kaparów i mięty. Po prostu zestaw idealny. I jaki zdrowy!

Na 2x porcje, potrzebujesz:

łosoś i warzywa:
- 2x kawałki łososia ( ~200g każdy )
- 2x marchewki, pokrojone w ćwiartki wzdłuż
- 2x korzenie pietruszki, pokrojone w ćwiartki wzdłuż
- 3x czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
- garść pomidorków koktajlowych
- garść czarnych i zielonych oliwek
- 4x ząbki czosnku
- 10x łyżek oleju rzepakowego
- 2x łyżki miodu
- garść świeżego tymianku
- 2x łyżki octu winnego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

salsa:
- 4x łyżki kaparów z zalewy
- garść świeżej mięty, drobno posiekanej
- 4x łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/2x cytryny
- 1x ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- garść czarnych oliwek, drobno posiekanych

A robisz tak:

Zacznij od przygotowania salsy, bo ona potrzebuje czasu, aby nabrać smaku :)
W dużej misce wymieszaj ze sobą posiekane kapary i oliwki, czosnek, sok z cytryny, miętę i olej rzepakowy. Odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Niech salsa nabierze charakteru!
Teraz pora na warzywa. Aby je przygotować, obierz marchewki i pietruszkę, pokrój je wzdłuż na ćwiartki i wyłóż na dużą blaszkę do pieczenia. Dodaj do nich pokrojoną w ćwiartki cebulę, oliwki i pomidorki. Całość hojnie polej olejem rzepakowym, skrop octem winnym, dodaj całe ząbki czosnku, tymianek, miód i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 45minut. Po tym czasie odkryj folię, włącz grill i piecz tak jeszcze przez 15 minut. Niech warzywa apetycznie się zrumienią :) Pamiętaj tylko, aby całość jeszcze zamieszać! Super, czas więc zająć się rybą :)
Steki z łososia skrop odrobiną oleju rzepakowego, oprósz solą i pieprzem i wrzuć na patelnię grillową. Skórą do dołu. Smaż tak przez około 4 minuty, następnie odwróć rybę i smaż jeszcze 2 minuty. Mięso powinno być soczyste i nie przesmażone. W innym wypadku będzie suche, jak korek i straci cały swój urok!
Gotowe danie podawaj na dużym talerzu. Ja wrzuciłem jeszcze kilka różyczek blanszowanych brokułów, żeby nadać talerzowi dodatkowych barw. Było pysznie! Idealnym dodatkiem będzie tutaj jeszcze miska zielonych sałat z olejem rzepakowym i sokiem z cytryny. Prosto, zdrowo i smakowicie.
Porcja słodkich i pieczonych warzyw, obok soczysty łosoś i trochę tej wspaniałej salsy, która daje całej potrawie smakowego "kopa"! Coś przepysznego! :)

SMACZNEGO!

2 komentarze: