sobota, 13 lipca 2013

Polskie smaki po tuningu - SAŁATKA Z PĘCZAKU, CZARNYCH OLIWEK. KOZIEGO SERA i PIECZONYCH WARZYW Z OLEJEM RZEPAKOWYM

Sałatka z pęczaku, czarnych oliwek, koziego sera i pieczonych warzyw z olejem rzepakowym
Spójrzcie tylko na te piękne kolory! :) Uśmiech pojawia mi się na twarzy, jak widzę tyle smaków w jednej, dużej misce. Dodatkową zaletą tej sałatki jest to, że stworzyłem ją w większości z naszych, polskich produktów i doprawiłem polską oliwą, czyli olejem rzepakowym. Smak? Jest WSPANIAŁY! Koniecznie ją wypróbuj, nie pożałujesz :)

Na 4x porcje, potrzebujesz:

- 200g pęczaku
- 150g miękkiego sera koziego
- 1x czerwoną paprykę, pokrojoną na duże kawałki
- 1x żółtą paprykę, pokrojoną na duże kawałki
- 1x cukinię, pokrojoną w grube plasterki
- 2x czerwone cebule, pokrojone w grube plasterki
- garść czarnych oliwek bez pestek
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2x spore pomidory, pokrojone w kostkę
- 10x łyżek oleju rzepakowego
- skórkę i sok z 1x cytryny
- 2x ząbki czosnku, w całości
- 3x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1x łyżkę suszonego oregano
- garść natki pietruszki, drobno posiekanej
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Do dużego garnka wsyp pęczak i zalej go wodą. Zrób to w proporcji 1x szklanki pęczaku na 2x szklanki wody. Dolej do środka 2x łyżki oleju rzepakowego, wrzuć 2x ząbki czosnku, zetrzyj skórkę z cytryny, wsyp suszone oregano i sól. Doprowadź na sporym ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj aż pęczak wchłonie całą wodę i te wszystkie wspaniałe aromaty oregano, oleju rzepakowego, czosnku i cytryny.
W czasie, kiedy pęczak się gotuje, na dużej blaszce do pieczenia rozłóż pokrojone warzywa. Polej je olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem i dodaj do nich oliwki. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut. W trakcie pieczenia zamieszaj całość i pozwól jej smakowicie się przyrumienić :)
Kiedy Twoje warzywa będą już upieczone, wyjmij je z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój na mniejsze kawałki lub w kostkę i przełóż do sporej miski. Dodaj do nich ugotowany wcześniej pęczak, całość polej sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i kozi ser. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i dolej ewentualnie jeszcze odrobinę oleju rzepakowego. Całość powinna być wilgotna i dobrze wymieszana. Smak złotego oleju idealnie pasuje tutaj do pieczonych warzyw i kaszy! :)
Na końcu wrzuć do środka posiekaną pietruszkę i podawaj!
To idealny dodatek do mięsa czy ryby lub po prostu - wspaniała i przepyszna sałatka :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz