Prosta sałatka z razowego kus-kusa, mango, chilli, mięty i kolendry |
Jest idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa lub grillowanej ryby. Świetnie sprawdza się też jako wkład do chlebka pita, razem z pieczonymi warzywami i gęstym jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą. Uwielbiam takie jedzenie! Jest lekkie, proste i pełne smaków :)
Na 4x porcje, potrzebujesz:
- 200g razowego kus-kusa
- 2x dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 2x czerwone cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 1x czerwoną papryczkę chilli, pokrojoną w cienkie plasterki
- 1x zieloną papryczkę chilli, pokrojoną w cienkie plasterki
- garść świeżej mięty, posiekanej z grubsza
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- 10x łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1x limonki lub cytryny
- sól morską
A robisz tak:
W dużej misce zalewasz kus-kus wrzątkiem wymieszanym z solą i 5x łyżkami oliwy z oliwek. Proporcje? Jak zwykle - 1x część kaszy na 2x części wrzątku :)
Przykrywasz i zostawiasz na chwilkę.
W tym czasie obierasz i kroisz mango, cebulę oraz papryczki chilli. Kiedy kus-kus będzie już miękki ( czyli po jakichś 4 minutach ) mieszasz go, dodajesz mango i chilli, posiekane zioła, hojnie polewasz oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość doprawiasz do smaku, dokładnie mieszasz i gotowe!
Szybko, prawda? A jak uniwersalnie! To wspaniały dodatek do ryby, mięsa lub warzyw.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz