środa, 17 lipca 2013

Expressowy makaron - SPAGHETTI Z OLIWĄ, CZOSNKIEM i PARMEZANEM

Spaghetti z oliwą, czosnkiem i parmezanem
Ten przepis sprawdza się zawsze, kiedy w domu nie mam nic do jedzenia. To znaczy - makaron zawsze się znajdzie. Tak samo, jak oliwa i czosnek. W zasadzie... Rzadko nie mam nic do jedzenia :) Ale nie zmienia to faktu, że ten przepis jest super! Błyskawiczny i zawsze mega-smaczny!

Na 2x porcje, potrzebujesz:

- 150g makaronu spaghetti ( ja użyłem pełnoziarnistego )
- 10x łyżek oliwy z oliwek
- 4x ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii, posiekanej z grubsza
- odrobinę soku z cytryny
- garść świeżo tartego parmezanu
- sól morską

A robisz tak:

Makaron gotujesz al'dente. Odlewasz i przekładasz z powrotem do garnka. Teraz działaj expressowo!
Póki makaron jest gorący, wlej do niego oliwę, wciśnij czosnek i odrobinę soku z cytryny, dodaj część bazylii, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj, przełóż na talerze, posyp resztą bazylii i parmezanem. Gotowe! Szybko, prawda?
Na stół postaw jeszcze butelkę dobrej oliwy i parmezan - ich tutaj nigdy za wiele! :)
PYSZNIE!

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. mega!! z pewnoscia sprobuje ; )

    try-and-know.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozornie proste, ale smakuje niewątpliwie niezwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakuje naprawdę pysznie! :)
    Polecam i ciepło ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  4. w prostocie siła! wypróbowałam i pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. w prostocie siła! wypróbowałam i pycha!

    OdpowiedzUsuń