czwartek, 18 lipca 2013

Jagodowa eksplozja - WANILIOWE CIASTO Z ŻÓŁTEK Z JAGODAMI, MAKIEM i SEZAMEM

Waniliowe ciasto z żółtek z jagodami, makiem i sezamem
W Lipcu zaczyna się sezon na jagody, co bardzo mnie cieszy :)
Uwielbiam te owoce! Jako dodatek do jogurtu, do tart i ciast czy jedzone garściami prosto z krzaczka... Ostatnio postanowiłem zrobić ciasto z żółtek z ich dodatkiem. Wyszło przepyszne!
Wilgotne, o waniliowym zapachu, słodkie z lekko kwaśnymi akcentami jagodowymi i chrupiącymi nasionkami maku i sezamu na górze... W połączeniu z kubkiem herbaty = POEZJA!

Na ciasto o średnicy 28cm, potrzebujesz:

- 10x żółtek
- ~100ml mleka
- 1x szklankę cukru
- 1x opakowanie cukru waniliowego
- 1/2x łyżeczki esencji waniliowej lub aromat waniliowy do ciast
- 1 1/2x szklanki mąki
- 1x łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- 500g jagód
- 3x łyżki maku
- 3x łyżki sezamu

A robisz tak:

W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową lub kilka kropli aromatu do ciast oraz mleko i ucieraj dalej. Kiedy wszystko wymieszasz na jednolitą masę, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj :)
Ciasto powinno być gładkie. Kiedy takie będzie, przelej jego większość do wyłożonej papierem do pieczenia formy, nasyp na nie trochę jagód i zalej resztą ciasta. Wierzch posyp resztą jagód, makiem i sezamem i wstaw do nagrzanego na 180C piekarnika na około 40 minut. Sprawdź w trakcie pieczenia, czy wbita w środek wykałaczka jest sucha. Jeżeli tak, to ciasto jest gotowe!
Teraz już możesz delektować się jego wspaniałym smakiem :)
Ja obok ciasta, postawiłem na stole kubeczek jagód i kubeczek mascarpone wymieszanego z esencją waniliową i odrobiną cukru - to było coś wspaniałego!

SMACZNEGO!


2 komentarze: