Sałatka z rukoli i marynowanych buraczków z bresaolą i różowym dressingiem |
Na 2x porcje, potrzebujesz:
sałatka:
- 10x plasterków dobrej bresaoli ( możesz użyć również szynki parmeńskiej lub serrano )
- 1x słoik małych, marynowanych buraczków
- 1x opakowanie rukoli
- kawałek parmezanu, zestruganego obieraczką do warzyw
dressing:
- 1x mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1x łyżkę chrzanu
- 3x łyżki zalewy spod buraczków ( dla nadania różowego koloru. Możesz również dolać odrobinę koncentratu z buraków, używanego do przygotowania czerwonego barszczu )
- 3x łyżki oliwy z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Zacznij od zrobienia dressingu. W tym celu w małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny z chrzanem, zalewą spod buraczków / koncentratem buraczanym, oliwą, solą i pieprzem. Odstaw na bok :)
W dużej misce połącz rukolę z pokrojonymi na pół buraczkami i dressingiem. Wymieszaj dokładnie. Na dużym, płaskim talerzu rozłóż ozdobnie plasterki bresaoli. Stwórz z nich "bresaolowe" morze :)
Na nim ułóż zgrabny kopczyk rukoli i buraczków, a całość posyp grubymi wiórkami parmezanu. Całość skrop jeszcze resztą tego intensywnie różowego dressingu i gotowe! Podawaj ze świeżą bagietką i lampką czerwonego wina... BAJKA w ustach! :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz