niedziela, 21 lipca 2013

Addio pomidory! - SAŁATKA POMIDOROWO PAPRYKOWA Z CHORIZO i CZERWONĄ CEBULKĄ

Sałatka pomidorowo-paprykowa z chorizo i czerwoną cebulką


Ale tu czerwono! :)
Uwielbiam sałatkę pomidorową. Prostą, szybką i aromatyczną... Zawsze gości na moim stole podczas grillowych biesiad.
Ostatnio postanowiłem troszkę zmienić podstawowy przepis i do soczystych pomidorów dodałem podsmażone chorizo i grillowaną paprykę. Sałatka zyskała dzięki temu hiszpańskiego charakteru, aromatu paprykowej kiełbaski i odrobiny pikanterii. Coś pysznego!

Na 2x porcje potrzebujesz:

sałatka:
- 4x średnie pomidory, pokrojone w dużą kostkę
- 3x grillowane papryki, pokrojone w dużą kostkę ( możesz użyć marynowanych )
- 4x małe, hiszpańskie kiełbaski chorizo, pokrojone w 1,5cm kawałki
- 2x łyżki oliwy z oliwek

dressing:
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- dużą garść świeżych listków bazylii, porozrywanych na mniejsze kawałki
- 4x łyżki octu balsamicznego
- 1 x łyżkę płynnego miodu
- 1x mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

Pomidory oraz paprykę przekładasz do sporej miski. Na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią chorizo. Smażysz, aż kiełbaski staną się smakowicie zarumienione i chrupiące, a z całości wytopi się wspaniały, paprykowy i pełen smaku tłuszcz. Po tym czasie przekładasz chorizo do sałatki, a zebraną z patelni, pachnącą papryką i kiełbaskami oliwę przelewasz do małego słoiczka. Dodajesz do niej ocet balsamiczny, wciskasz czosnek, dodajesz miód oraz bazylię i doprawiasz odrobiną soli i pieprzu. Słoiczek zakręcasz i trzęsiesz nim, jak shakerem, aż powstanie wspaniały dressing. Całą sałatkę polewasz tym pysznym sosikiem i szybko mieszasz. Podajesz, póki chorizo jest chrupiące i ciepłe. Do tego wspaniale pasują małe grzaneczki i kieliszek dobrego, czerwonego hiszpańskiego wina. Świetne połączenie słodkich pomidorów, chrupiącej kiełbaski i pełnego aromatu dressingu balsamicznego. PYCHOTA!


SMACZNEGO! :)

2 komentarze: