Fusilloni z sosem z pieczonych papryk z serem pecorino |
Czyli gigantyczne świderki. Bez wahania chwyciłem za pudełko i wrzuciłem je do koszyka :)
Po powrocie do domu połączyłem je z fantastycznym sosem z pieczonych papryk i wyrazistym, lekko owocowym w smaku serem pecorino. Coś pysznego! Słodycz tego sosu jest genialna - myślę, że równie pysznie sprawdziłaby się w połączeniu np. z twardą ricottą / dobrą fetą albo naszym polskim oscypkiem... Wypróbuję taką wersję następnym razem!
Na 2x porcje takiego makaronu potrzebujesz:
- 180g makaronu fusilloni
- 2x czerwone papryki, pokrojone na dość spore kawałki
- 2x średnie pomidory, pokrojone w ćwiartki
- 1x małą cebulę, pokrojoną w ćwiartki
- 3x ząbki czosnku
- 1/4x kartonika dobrego przecieru pomidorowego lub włoskiej passaty
- garść świeżo tartego sera pecorino + trochę do posypania ( dobra była
by również twarda, solona ricotta )
- 2x łyżki oliwy z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
Na dużą blaszkę do pieczenia przekładasz papryki, pomidory i cebulę.
Całość polewasz oliwą, dodajesz odrobinę przecieru pomidorowego i
posypujesz solą oraz pieprzem. Mieszasz i wstawiasz wszystko do nagrzanego na 220C
piekarnika. Pieczesz przez około 25 minut, aż papryki i pomidory smakowicie
się zrumienią i puszczą z siebie trochę wody. Po tym czasie przekładasz
zawartość blaszki do robota kuchennego i miksujesz wszystko z dodatkiem
czosnku, na gładki i aksamitny sos.
Makaron gotujesz al dente, odcedzasz i zostawiasz odrobinę wody na dnie
garnka. Wrzucasz makaron z powrotem do garnka, dolewasz wcześniej
przygotowany sos i dodajesz garść tartego pecorino. Temperatura makaronu
sprawi, że ser cudownie się rozpuści i w połączeniu z resztą sosu
utworzy przepyszną całość. Wszystko dokładnie mieszasz i przekładasz na
duży talerz. Posypujesz jeszcze odrobiną pecorino i gotowe! Słodycz
paprykowego sosu z wyraźnym smakiem sera, to połączenie na Oscara!
Koniecznie je wypróbuj :)
SMACZNEGO!
Bardzo lubię takie makaronowe obiady: )
OdpowiedzUsuńChyba lubisz czosnek, co? 3 ząbki to dosyć sporo, jak na dwuosobowe danie, ale ja też bym tyle dała; D
Takie obiady są przepyszne! :) Obiady czy kolacje - REWELACJA!
OdpowiedzUsuńA czosnek uwielbiam - jego dodatek jest tutaj wskazany :)