poniedziałek, 22 lipca 2013

Świdry z paprykami - FUSILLONI Z SOSEM Z PIECZONYCH PAPRYK Z SEREM PECORINO

Fusilloni z sosem z pieczonych papryk z serem pecorino
Będąc niedawno w sklepie, natknąłem się na ciekawy rodzaj makaronu - fusilloni.

Czyli gigantyczne świderki. Bez wahania chwyciłem za pudełko i wrzuciłem je do koszyka :)

Po powrocie do domu połączyłem je z fantastycznym sosem z pieczonych papryk i wyrazistym, lekko owocowym w smaku serem pecorino. Coś pysznego! Słodycz tego sosu jest genialna - myślę, że równie pysznie sprawdziłaby się w połączeniu np. z twardą ricottą / dobrą fetą albo naszym polskim oscypkiem... Wypróbuję taką wersję następnym razem!

Na 2x porcje takiego makaronu potrzebujesz:

- 180g makaronu fusilloni

- 2x czerwone papryki, pokrojone na dość spore kawałki

- 2x średnie pomidory, pokrojone w ćwiartki

- 1x małą cebulę, pokrojoną w ćwiartki

- 3x ząbki czosnku

- 1/4x kartonika dobrego przecieru pomidorowego lub włoskiej passaty

- garść świeżo tartego sera pecorino + trochę do posypania ( dobra była

by również twarda, solona ricotta )

- 2x łyżki oliwy z oliwek

- sól morską

- świeżo mielony, czarny pieprz

Na dużą blaszkę do pieczenia przekładasz papryki, pomidory i cebulę.

Całość polewasz oliwą, dodajesz odrobinę przecieru pomidorowego i

posypujesz solą oraz pieprzem. Mieszasz i wstawiasz wszystko do nagrzanego na 220C

piekarnika. Pieczesz przez około 25 minut, aż papryki i pomidory smakowicie

się zrumienią i puszczą z siebie trochę wody. Po tym czasie przekładasz

zawartość blaszki do robota kuchennego i miksujesz wszystko z dodatkiem

czosnku, na gładki i aksamitny sos.

Makaron gotujesz al dente, odcedzasz i zostawiasz odrobinę wody na dnie

garnka. Wrzucasz makaron z powrotem do garnka, dolewasz wcześniej

przygotowany sos i dodajesz garść tartego pecorino. Temperatura makaronu

sprawi, że ser cudownie się rozpuści i w połączeniu z resztą sosu

utworzy przepyszną całość. Wszystko dokładnie mieszasz i przekładasz na

duży talerz. Posypujesz jeszcze odrobiną pecorino i gotowe! Słodycz

paprykowego sosu z wyraźnym smakiem sera, to połączenie na Oscara!

Koniecznie je wypróbuj :)



SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie makaronowe obiady: )
    Chyba lubisz czosnek, co? 3 ząbki to dosyć sporo, jak na dwuosobowe danie, ale ja też bym tyle dała; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie obiady są przepyszne! :) Obiady czy kolacje - REWELACJA!

    A czosnek uwielbiam - jego dodatek jest tutaj wskazany :)

    OdpowiedzUsuń