piątek, 1 lutego 2013

Kuleczki z miseczki - DROBIOWE KLOPSIKI W GĘSTYM IMBIROWYM SOSIE

Drobiowe klopsiki w gęstym imbirowym sosie

Ale to była pyszna miseczka! :)
Małe klopsiki z kurczaka z czosnkiem i cebulą. Zatopione w gęstym, lekko słodkim imbirowym sosie i podane z brązowym ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą... Uwielbiam takie szybkie obiady o azjatyckim charakterze. I jakie zdrowe!

Na 2x porcje potrzebujesz:

na klopsiki:
- 300g piersi kurczaka
- 1x średnią cebulę, zmieloną razem z mięsem
- 3x ząbki czosnku, zmielone razem z mięsem
- 2x łyżki octu ryżowego
- 3x łyżki jasnego sosu sojowego
- 1x łyżeczkę brązowego cukru
- szczyptę soli
- 1x łyżkę oleju sezamowego
- 3x łyżki zimnej wody

na sos:
- ok. 5cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie słupki
- 2x łyżki oliwy z oliwek
- 1x łyżkę jasnego sosu sojowego
- 4x łyżki gęstego sosu ostrygowego
- 1x płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1/2x szklanki zimnej wody

- garść świeżej kolendry ( do posypania )

A robisz tak:

Pierś kurczaka przepuszczasz przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiasz sosem sojowym, solą, cukrem, octem i dodajesz olej sezamowy oraz odrobinę zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszasz, uklepujesz i odstawiasz w chłodne miejsce na jakiś czas. Tak, aby smaki zdążyły się "przegryźć" :)
Po tym czasie formujesz z mięsa małe klopsiki - ja zrobiłem wielkości piłeczki do ping-ponga, i układasz w garnku / koszu do gotowania na parze. Gotujesz przez ok. 10 minut.
Kiedy smakowite klopsiki będą już ugotowane, na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz pokrojony imbir. Chwilkę podsmażasz i dodajesz mięsne kuleczki. Na tym etapie możesz również wsypać na patelnię garść nasion sezamu. Wspaniale wzbogacą potrawę poprzez chrupkość i orzechowy posmak :)  Mieszasz, dolewasz sos sojowy i sos ostrygowy i ponownie mieszasz. Niech gęsta i słodkawa mikstura pokryje dokładnie klopsiki. W razie potrzeby dolej na patelnię odrobinę wody i mieszankę ze skrobi. Zagotuj i zdejmij z ognia. Klopsiki powinny być błyszczące i lśniące. Zanurzone w gęstym i aromatycznym sosiku :) PYCHA!
Teraz przełóż wszystko do miseczki i podawaj z jaśminowym ryżem, posypane świeżą kolendrą.
Coś wspaniałego!

SMACZNEGO! :)

4 komentarze:

  1. koniecznie więcej zdjęć, podczas pracy :))) powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Piyush Group is
    today one of the leading real estate developers of the country.
    Also see my website: Piyush Group

    OdpowiedzUsuń
  3. Piyush Group
    is today one of the leading real estate developers of the country.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piyush Group is
    today one of the leading real estate developers of the country.
    Also see my webpage > Piyush Group

    OdpowiedzUsuń