Kruche babeczki z kremem waniliowym, konfiturą i solonymi migdałami |
Dlaczego oszustwo? Bo, nie licząc kremu waniliowego, skorzystałem z gotowych półproduktów i złożyłem wspaniałe małe babeczki! Szybkie, na jeden kęs i wprost idealne na spotkania w gronie znajomych czy jako dodatek do popołudniowej herbaty. Kruchy spód genialnie łączy się z waniliowym i gładkim waniliowym kremem. Do tego lekko kwaskowa konfitura, słony, chrupiący migdał i orzeźwiający akcent z jogurtu naturalnego na wierzchu. Po prostu przepyszne!
Na ok. 15x babeczek, potrzebujesz:
na babeczki:
- 15x gotowych kruchych spodów do babeczek ( ja użyłem firmy "słodkie ciasteczka z Krakowa" )
- 7x łyżeczek dobrej konfitury truskawkowej lub jakiejkolwiek innej - np. morelowej, porzeczkowej lub powideł śliwkowych
- 10x solonych migdałów
- 7x łyżeczek dobrego, gęstego jogurtu naturalnego
na waniliowy krem:
- 4x żółtka
- 300ml mleka
- 2x łyżki masła
- 40g cukru
- 1x łyżkę pasty z prawdziwej wanilii lub trochę aromatu waniliowego do ciast
- szczyptę soli - jej dodatek zdziała cuda. Sos będzie pysznie słodki i lekko słonawy, co sprawi, że jego smak będzie bardziej intensywny!
- 1x łyżeczkę mąki ziemniaczanej
A robisz tak:
Żółtka ucierasz z cukrem, solą, mąką ziemniaczaną i pastą waniliową na kremową i jasną masę. W sporym rondelku doprowadzasz do wrzenia mleko z masłem i kiedy się zagotuje, zdejmujesz z ognia. Małym strumieniem, po trochu, dodajesz teraz mleko do waniliowej masy z żółtek, cały czas ucierając. Uważaj, aby krem Ci się nie zważył i nie zrobiła się jajecznica :) Kiedy dodasz do niego całe mleko, dokładnie całość wymieszaj, przelej z powrotem do rondelka i zagotuj. Cały czas mieszaj, zestaw z ognia i mieszając ostudź. Teraz pora złożyć cały deser! :)
Na spód kruchych "korpusów" wyłóż 1/2x łyżeczki konfitury, a na nią dodaj łyżeczkę kremu waniliowego. Całość ozdób odrobiną jogurtu naturalnego i jednym, solonym migdałem. Gotowe!
Szybkie i pyszne! Ja potrafię zjeść wszystkie 15x babeczek na raz, bo ich smak to istne szaleństwo. Coś, co uwielbiam w deserach :) I ten waniliowy aromat...
SMACZNEGO! :)
Jaki śliczny talerzyk !! Babeczki smakowite :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie! :) Natchnąłeś mnie na jutrzejszy deser :) Dziękuję.
OdpowiedzUsuńprzecież w kuchni nie jest zabronione korzystać z półproduktów ;)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie wygrałeś. trzymałam za Ciebie kciuki :)
a czy ewentualnie jakiś sprawdzony przepis na kruche spody do babeczek? :) tak na wypadek jakby miało się więcej czasu na kucharzenie :)
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają fantastycznie koniecznie wypróbuję:),a posiadasz może przepis na jakiś prosty i szybki sernik.
OdpowiedzUsuńMałe dziełka, wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńGotowanie jak to gotowanie ,raz się uda raz nie ale "Wintertime" przy tym jest odlotowy.Dziękuje.
OdpowiedzUsuńAlicja
Bardzo trafna nazwa! Przepis do ulubionych.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i to dokładnie według przepisu. Nic nie zmieniłam, miałam problem z zakupem solonych migdałów, dostałam w Kuchniach Świata, a babeczki to poezja! Co do soli to popularny tort kajmakowy obsypuje grubo siekanymi solonymi orzechami arachidowymii dopiero wtedy nie jest mdły i smakuje wyśmienicie. Dziękuje za przepis!!
OdpowiedzUsuń