kurczak duszony w białym winie z zielonym groszkiem i porami |
Miałem ochotę na coś klasycznego - naszedł mnie smak na kluski łyżką kładzione. Z nimi jednak nic tak dobrze się nie łączy, jak coś w gęstym i pysznym sosiku.
W lodówce miałem akurat kurczaka i pory, w zamrażarce ostatnią paczkę zielonego groszku, a na blacie stała otwarta butelka białego wina. ŚWIETNIE - pomyślałem i zabrałem się za przygotowanie tego pysznego dania :)
PYCHA!
Na 2x porcje potrzebujesz:
kurczak:
- 400g piersi kurczaka, pokrojonej w paski
- 1x opakowanie mrożonego groszku
- 1x pora, pokrojonego w dość grube półplasterki
- 3x łyżki mąki ( może być pełnoziarnista )
- 1x szklankę białego, półwytrawnego wina
- 5x łyżek oliwy z oliwek
- 1x łyżkę białego octu winnego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
kluski:
- ~300g mąki ( ja użyłem pełnoziarnistej )
- 1x jajko
- 3x łyżki roztopionego masła ( opcjonalnie )
- wodę
- sól morską
A robisz tak:
Pierś kurczaka przekładasz do sporej miski, doprawiasz solą i pieprzem oraz posypujesz mąką. Mieszasz delikatnie. Na głębokiej patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i kiedy będzie gorąca, wrzucasz kurczaka. Obsmażasz na złoto i przekładasz z powrotem do miski. Teraz na oliwę wrzucasz pora i powoli smażysz. Doprawiasz solą, pieprzem i podlewasz białym octem winnym. Podsmażasz tak, aż por lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrny. Nie zapominaj, że jeszcze chwilkę będzie dusił się z kurczakiem :)
Teraz na patelnię dodajesz wcześniej podsmażone mięso i zalewasz białym winem. Doprowadzasz do wrzenia i chwilkę gotujesz, aż alkohol z wina odparuje, a pozostanie po nim tylko wspaniały aromat. Ewentualnie dolej odrobinę wody, dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Sos powinien wspaniale się zagęścić. Przykryj i duś tak około 10 minut.
Teraz czas na kluseczki!
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, roztopione masło ( opcjonalnie ), wodę i sól. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kisielu, także proporcje są umowne.
W garnku doprowadź do wrzenie osoloną wodę. Wkładaj formowane łyżką kluseczki do garnka z gotującą się wodą i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Odcedź łyżką cedzakową i gotowe!
Podawaj razem ze wspaniałą potrawką z kurczaka i groszku w białym winie :)
PYCHOTA!
SMACZNEGO! :)
to zdecydowanie nie jest nic!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania - coś z niczego :) i to jakie pyszne coś!
OdpowiedzUsuńzgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOK pyszności pysznościami ale ja się pytam kiedy nowy utworek muzyczny:)
OdpowiedzUsuń