poniedziałek, 25 lutego 2013

Kremowe pomidorowe - ZUPA-KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z GĘSTYM JOGURTEM, NACHOSAMI i BAZYLIĄ

Zupa krem ze świeżych pomidorów z gęstym jogurtem i nachosami
Pyszna i aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów z gęstym jogurtem i nachosami to pierwsza z moich kremowo - nachosowych, propozycji zupowych :)
Aromat świeżych pomidorów, delikatny smak jogurtu i chrupiące nachosy... PYCHA! I jak kolorowo :)

Na 6x porcji potrzebujesz:

zupa:
- 2kg dobrych, dojrzałych pomidorów, pokrojonych na ćwiartki
- 3x duże cebule, pokrojone w grubą kostkę
- 1x główkę czosnku, pokrojoną w grube plasterki
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- 1x łyżkę masła
- 3x łyżki dobrego octu balsamicznego
- 1x kartonik przecieru pomidorowego ( opcjonalnie )
- 1x włoszczyznę
- 1x skrzydełko z indyka ( opcjonalnie )
- 2x listki laurowe
- 1x łyżeczkę ziaren pieprzu
- 5x ziarenek ziela angielskiego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

dodatki:
- 4x łyżki gęstego, greckiego jogurtu naturalnego
- solone chipsy nachos

A robisz tak:

W garnku z 1l wody, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego, listkiem laurowym i łyżką soli gotujesz skrzydełko z indyka. Po ok. 15min od zagotowania i powolnego gotowania dodajesz do środka obraną włoszczyznę. Wszystko gotujesz na wolnym ogniu przez ok. 45min. Możesz również przygotować rosół bez dodatku mięsa.
W dużym garnku rozpuszczasz masło i rozgrzewasz oliwę. Kiedy będą ciepłe wrzucasz cebulę i chwilkę podsmażasz. Po chwili dodajesz pomidory i ocet balsamiczny. Doprawiasz sola i pieprzem i powoli dusisz, aż pomidory puszczą wodę i rozpadną się na smakowitą pulpę. Pod koniec duszenia wrzucasz czosnek. Po tym czasie ostrożnie miksujesz całość i przelewasz przez sitko, przecierając jednocześnie - tak, aby wydobyć z nich cały smak i aromat! Zrób to nad kolejnym sporym garnkiem. Kiedy zmiksujesz i przetrzesz całą pomidorową bazę smakową, rozrzedź ją trochę przygotowanym wcześniej rosołkiem. Pamiętaj jednak, że zupa powinna być gęsta. W razie potrzeby dodaj odrobinę przecieru, ale myślę, że nie powinno być to potrzebne, gdyż słodycz i pomidorowy smak uzyskany ze świeżych pomidorów jest genialny! Doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik.
Podawaj w miseczkach, z łyżką gęstego jogurtu i kilkoma nachosami na wierzchu. Aromatyczna PYCHA! :)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Mmm zrobiłeś mi smaka na pomidórówkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, wyszła świetna! Moja pierwsza zupa którą w życiu gotowałam. Dzięki Janek! :)

    OdpowiedzUsuń