wtorek, 26 lutego 2013

Kremowe paprykowe - ZUPA-KREM Z PIECZONYCH PAPRYK Z FETĄ, NACHOSAMI i KOLENDRĄ

Zupa-krem z pieczonych papryk z fetą, nachosami i kolendrą
Ta zupa jest naprawdę genialna. Słodka, o aromacie papryk... Idealnie łączy się ze słoną w smaku fetą, chrupiącymi nachosami i świeżą, pięknie pachnącą kolendrą! :)

Na 4x porcje potrzebujesz:

zupa:
- 4x czerwone papryki, podzielone na większe kawałki
- 2x żółte papryki podzielone na większe kawałki
- 3x średnie pomidory, pokrojone na ćwiartki
- 2x czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
- 1/2x kartonika przecieru pomidorowego
- 4x ząbki czosnku
- 3x łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3x łyżki octu balsamicznego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

dodatki:
- ser feta
- solone chipsy nachos
- garść świeżych listków kolendry

A robisz tak:

Papryki i pomidory dzielisz na większe kawałki i przekładasz na blaszkę do pieczenia. Polewasz octem i przecierem pomidorowym. Dodajesz cebulę, czosnek, słodką paprykę w proszku oraz doprawiasz do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze mieszasz, przykrywasz folią aluminiową i wstawiasz do nagrzanego na 200C piekarnika na około 25/30 minut. Papryki i pomidory powinny smakowicie się przypiec, zyskując dzięki temu słodycz i podpieczony smak.
Po tym czasie przekładasz wszystko do robota kuchennego, lub za pomocą blendera przecierasz wszystko na gładką i gęstą zupę. Powstanie pyszna, kremowa i bardzo aromatyczna zupa :)
W razie potrzeby rozrzedź ją odrobiną wody i dopraw do smaku.
Teraz doprowadź wszystko do wrzenia i podawaj z pokruszoną na wierzchu fetą, kilkoma nachosami i listkami świeżej kolendry :)
COŚ PYSZNEGO!

SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. a czy pomidora obrać ze skórki czy piec ze skórką? przepis brzmi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba :) Jeżeli masz dobry blender, to znakomicie sobie z nią poradzi - po upieczeniu będzie miękka i ładnie się zmiksuje.

      Cieszę się, że Ci się podoba - POLECAM!

      Usuń