poniedziałek, 7 stycznia 2013

Pyszne kolory - SMAŻONY RYŻ BASMATI Z KREWETKAMI KRÓLEWSKIMI, ZIELONYM GROSZKIEM i PAPRYKĄ + SALSA Z MANGO i CHILLI

Smażony ryż basmati z krewetkami królewskimi, zielonym groszkiem i papryką + salsa z mango i chilli
Tylko spójrzcie na te kolory! Są piękne i tak intensywne, że od razu chce się zjeść to pyszne danie, prawda? :)
Żółty od kurkumy ryż fantastycznie łączy się z pomarańczowymi krewetkami, zielonym groszkiem i czerwoną papryką. Do tego słodko - pikantna salsa z mango i chilli, która fantastycznie dopełnia całą potrawę i od razu możemy poczuć się egzotycznie!

Na jedną porcję, potrzebujesz:

- 85g ryżu basmati, ugotowanego z łyżeczką kurkumy
- 10x krewetek królewskich ( ja użyłem świeżych, mrożonych, zalanych gorącą wodą )
- garść mrożonego groszku
- 1/2x czerwonej papryki
- 3x łyżki oliwy z oliwek
- 3x łyżki jasnego sosu sojowego
- mały kawałek imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie zapałki
- 1x porcję salsy z mango i chilli

A robisz tak:

Krewetki przelewasz gorącą wodą. Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i wrzucasz na nią krewetki i imbir. Wszystko smażysz chwilę i podlewasz sosem sojowym. Jeżeli używasz świeżych krewetek, poczekaj aż zmienią swój kolor na pomarańczowy i pysznie się ugotują. Po tym czasie dodajesz na patelnię groszek i ugotowany wcześniej ryż i wszystko mieszasz. Chwilkę podsmażasz, aby ryż się zagrzał i na samym końcu dodajesz paprykę. Wszystkie warzywa muszą być intensywnie kolorowe i wciąż chrupiące. Gotowe! To coś wspaniałego! Tyle kolorów, tyle smaków...
Na końcu przekładasz wszystko do dużej miski i serwujesz z pyszną salsą. Jej słodycz i ostry posmak dodaje całości kolejnego, ciekawego smakowego wymiaru. Po prostu PRZEPYSZNE!

SMACZNEGO! :)

6 komentarzy:

  1. czy ktoś ma dobry sposób jak kupić dobre krewetki ? w sensie na co zwrócić uwagę i tak dalej, hm ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre krewetki - to stwierdzenie bardzo odważne, mając na myśli polskie sklepy ;) Ogólnie rzecz biorąc u nas dostępne są praktycznie tylko mrożone "black tiger". Pomarańczowe, już gotowane. Wystarczy tylko przelać gorącą wodą. Jednak jeżeli nie żal Ci pieniędzy na świeże, mrożone ( w kolorze szarym ), to wybierz je, bo różnica w smaku jest ogromna. Są słodsze, delikatniejsze i pełne swojego charakteru!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z podziękowaniem ;) będę działać w tym kierunku, bogatsza o nową wiedzę w zakresie krewetek ;)

      Usuń
  3. chciałam tylko potwierdzić, że to bardzo smaczne, pożywne i atrakcyjnie wizualnie danie. całkiem łatwe w przygotowaniu! no i smakowało.. bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. janek jestes naprawde super , twoje przepisy sa swietne marze o tym abys kiedys nauczyl mnie gotowac :)

    OdpowiedzUsuń