niedziela, 30 grudnia 2012

Znikające szaleństwo - CEBULOWE RACUSZKI Z GUACAMOLE i PIECZONĄ POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ

Cebulowe racuszki z guacamole i pieczoną polędwiczką wieprzową
To idealny przepis na Sylwestra i nie tylko! Smak tych małych, cebulowych racuszków jest genialny i znikają one w zaskakująco szybkim tempie. Trzeba ich robić zawsze podwójną ilość, bo ile byście nie narobili, tyle zostanie zjedzonych.
Dodatkowym ich atutem jest dodatek do ciasta kefiru / jogurtu naturalnego, który sprawia, że są delikatne i lekko kwaskowe, co w połączeniu ze słodyczą startej do środka cebuli i guacamole daje świetny efekt. Koniecznie to ich spróbujcie! :)

Na około 10x małych racuszków, potrzebujesz:

- 90g mąki pełnoziarnistej
- 1x mały pojemniczek kefiru / jogurtu naturalnego ( 180g )
- 1x małą cebulę, startą na drobnej tarce
- wodę gazowaną
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

- 1x dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2x czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 1/2x czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1x pomidora, pokrojonego w kostkę
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- sok z 1/2x limonki ( ja użyłem akurat 2x łyżek czerwonego octu winnego )
- sól morską

- 1/2x pieczonej polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie plastry ( możesz użyć tej -> http://kuchniabasowa.blogspot.com/2012/11/soczyste-cudo-pieczone-poledwiczki.html ) :)

A robisz tak:

Składniki ciasta na racuchy mieszasz trzepaczką w dużej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ostrożnie dolewaj wody, żeby nie przesadzić z jej ilością - nie może być zbyt rzadkie.
Nagrzewasz dużą teflonową patelnię i kiedy będzie już ciepła, małą chochelką wylewasz ciasto na kształt niewielkich krążków. Możesz formować z niego różne kształty - owalne, podłużne. Co Ci tylko wyobraźnia przyniesie ;) ( Na Sylwestra mile widziane! ) Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, małą szpatułką przewracasz racuszki na drugą stronę i smażysz jeszcze chwilkę. Zdejmujesz z patelni na duży talerz i niech sobie czekają.
Teraz przygotowujesz znakomite guacamole.
Do dużej miski przekładasz pokrojone w kostkę awokado, pomidora, cebulę, chilli i kolendrę. Dolewasz sok z limonki i doprawiasz solą. Mieszasz i odstawiasz na chwilę, aby smaki zdążyły się ze sobą połączyć, tworząc znakomite guacamole, które w połączeniu z całą resztą stworzy pyszne, małe danie :)
Teraz kroisz polędwiczkę w cienkie plastry i możesz zacząć składać racuszki.
Na placek wykładasz łyżkę guacamole, kładziesz plasterek polędwiczki i gotowe! Możesz dodać listek wspaniałej, chrupiącej sałaty rzymskiej, trochę kiełków lub roszponki. Niech Twoja wyobraźnia nie zna granic!
PYCHA!

SMACZNEGO! :)

7 komentarzy:

  1. Naprawdę świetne na Sylwestra! I pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Janku naprawdę super danie a szczegónie na sylwestra zapraszam cb na mojego bloga jawkuch.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda, naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale mnie nie dziwi, że zowie się "znikające". To jest świetny pomysł.
    Janku. Spełnienia marzeń z Nowym Rokiem, samej radości każdego dnia i chwili wytchnienia tylko dla siebie. Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za piękne życzenia! I wzajemnie dla Was wszystkich - cudownego 2013 roku, spełniania marzeń, realizowaniu się w życiowych pasjach i mnóstwo pyszności na stole! ;)

    A przepis gorąco polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a number
    of websites for about a year and am worried
    about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
    Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
    Any kind of help would be really appreciated!

    my blog ... Office Depot Coupon

    OdpowiedzUsuń