Cebulowe racuszki z guacamole i pieczoną polędwiczką wieprzową |
Dodatkowym ich atutem jest dodatek do ciasta kefiru / jogurtu naturalnego, który sprawia, że są delikatne i lekko kwaskowe, co w połączeniu ze słodyczą startej do środka cebuli i guacamole daje świetny efekt. Koniecznie to ich spróbujcie! :)
Na około 10x małych racuszków, potrzebujesz:
- 90g mąki pełnoziarnistej
- 1x mały pojemniczek kefiru / jogurtu naturalnego ( 180g )
- 1x małą cebulę, startą na drobnej tarce
- wodę gazowaną
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1x dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2x czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 1/2x czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1x pomidora, pokrojonego w kostkę
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- sok z 1/2x limonki ( ja użyłem akurat 2x łyżek czerwonego octu winnego )
- sól morską
- 1/2x pieczonej polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie plastry ( możesz użyć tej -> http://kuchniabasowa.blogspot.com/2012/11/soczyste-cudo-pieczone-poledwiczki.html ) :)
A robisz tak:
Składniki ciasta na racuchy mieszasz trzepaczką w dużej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ostrożnie dolewaj wody, żeby nie przesadzić z jej ilością - nie może być zbyt rzadkie.
Nagrzewasz dużą teflonową patelnię i kiedy będzie już ciepła, małą chochelką wylewasz ciasto na kształt niewielkich krążków. Możesz formować z niego różne kształty - owalne, podłużne. Co Ci tylko wyobraźnia przyniesie ;) ( Na Sylwestra mile widziane! ) Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, małą szpatułką przewracasz racuszki na drugą stronę i smażysz jeszcze chwilkę. Zdejmujesz z patelni na duży talerz i niech sobie czekają.
Teraz przygotowujesz znakomite guacamole.
Do dużej miski przekładasz pokrojone w kostkę awokado, pomidora, cebulę, chilli i kolendrę. Dolewasz sok z limonki i doprawiasz solą. Mieszasz i odstawiasz na chwilę, aby smaki zdążyły się ze sobą połączyć, tworząc znakomite guacamole, które w połączeniu z całą resztą stworzy pyszne, małe danie :)
Teraz kroisz polędwiczkę w cienkie plastry i możesz zacząć składać racuszki.
Na placek wykładasz łyżkę guacamole, kładziesz plasterek polędwiczki i gotowe! Możesz dodać listek wspaniałej, chrupiącej sałaty rzymskiej, trochę kiełków lub roszponki. Niech Twoja wyobraźnia nie zna granic!
PYCHA!
SMACZNEGO! :)
Naprawdę świetne na Sylwestra! I pyszne:)
OdpowiedzUsuńJanku naprawdę super danie a szczegónie na sylwestra zapraszam cb na mojego bloga jawkuch.blog.pl
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda, naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci ;)
OdpowiedzUsuńWcale mnie nie dziwi, że zowie się "znikające". To jest świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńJanku. Spełnienia marzeń z Nowym Rokiem, samej radości każdego dnia i chwili wytchnienia tylko dla siebie. Szczęśliwego Nowego Roku!
Dziękuję bardzo za piękne życzenia! I wzajemnie dla Was wszystkich - cudownego 2013 roku, spełniania marzeń, realizowaniu się w życiowych pasjach i mnóstwo pyszności na stole! ;)
OdpowiedzUsuńA przepis gorąco polecam! :)
My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
OdpowiedzUsuńI have always disliked the idea because of the expenses.
But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a number
of websites for about a year and am worried
about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
Any kind of help would be really appreciated!
my blog ... Office Depot Coupon