niedziela, 9 grudnia 2012

Paprykowe uderzenie - PIECZONE UDKA KURCZAKA Z PAPRYKAMI

Pieczone udka kurczaka z paprykami
To było coś pysznego! Taki niedzielny, szybki i nieskomplikowany obiad. W smaku może jednak konkurować z tymi najbardziej wystawnymi i wymagającymi dużo pracy :)
Pieczone i rumiane udka kurczaka ze słodkawym i jaskrawo pomarańczowym sosem z pieczonych papryk, do tego sypki ryż basmati i zielona, krucha rzymska sałata. Przepysznie!

Na dwie porcje takich paprykowych udek, potrzebujesz:

- 5x udek z kurczaka
- 2x łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1x łyżeczkę wędzonej, słodkiej papryki w proszku
- 1/2x łyżeczki chilli w proszku / pieprzu cayenne
- 2x łyżki dobrego ketchupu
- 1x łyżkę dobrego octu winnego
- 1/2x czerwonej papryki, pokrojonej w duże kawałki
- 1/2x żółtej papryki, pokrojonej w duże kawałki
- 1x paprykę marynowaną, pokrojoną w duże kawałki
- 1x paprykę grillowaną w zalewie, pokrojoną w duże kawałki
- 1/2x szklanki półwytrawnego, białego wina
- 1/2x szklanki dobrego przecieru pomidorowego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Udka nacinasz dość głęboko i przekładasz do miski. Następnie nacierasz je mieszanką słodkiej papryki, papryki wędzonej, chilli w proszku, ketchupu, octu, soli i pieprzu. Wszystkie te smaki i aromaty dobrze wetrzyj w mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ja zrobiłem to na całą noc, więc udka zdążyły fajnie przejść tymi wszystkimi, wspaniałymi paprykowymi smakami.
Teraz na dno dużego naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wlej przecier pomidorowy, białe wino, włóż papryki i wymieszaj. Na wierzch połóż udka, całość przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 250C na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię, włącz tylko górną grzałkę + grill i przyrumień mięso jeszcze przez dosłownie 15 minut. Dzięki temu będzie cudownie chrupiące i złote z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste. Papryki staną się słodkie i skarmelizowane - po prostu rewelacja! :)
Kiedy całość wyjmiesz z pieca możesz już podawać! Ja jednak wyjąłem z sosu kilka papryk, a całą resztę zmiksowałem w blenderze. Dzięki temu powstał genialny, gładki i kremowy sos paprykowy. Jego kolor to coś niesamowitego! ;)
Wszystko podałem z ryżem basmati i sałatą rzymską, ale równie wspaniałe będzie np z kluseczkami typu gnocchi. Do tego kieliszek wina i pyszny obiad gotowy. A takie to wszystko proste!

SMACZNEGO! :)

6 komentarzy:

  1. Kocham wędzoną paprykę! <3 Hiszpańska czy węgierska?

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne danie! szybkie i konkretne pełne wspaniałych smaków!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. witaj,
    mam wiele zaległosci a tu same pyszności....pieczona słodka papryka ,mniam...
    pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. trafiłam z SFD. bo byłam zachwycona przepisami i sprawdziła chyba każdy wątek w którym się wypowiadałeś w poszukiwaniu czegoś pysznego. jest tego tyle, że nie wiem od czego zacząć.jutro chyba zrobię tortillę. będę stałym bywalcem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam paprykowe pałki kurczaka i wyszły obłędnie smaczne!!! Zjedliśmy z chrupiącą bagietką ale.. chciałabym wprowadzić to danie jako stałą część obiadowego menu, niestety u mnie w okolicy ciężko jest dostać sałatę rzymską. Za to mam nieograniczony dostęp do świeżych liści szpinaku, który uwielbiam. Jaki zrobić do nich dresing, by współgrał smakowo z paprykowym kurczakiem???

    OdpowiedzUsuń