Polędwica wołowa z fasolką szparagową, imbirem i chilli |
Na jedną porcję potrzebujesz:
- 200g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie paski
- 1x łyżkę oleju sezamowego
- 1x łyżkę sosu ostrygowego
- 1x łyżkę octu ryżowego
- 1x łyżkę jasnego sosu sojowego
- szczyptę cukru
- kawałek imbiru, obrany i pokrojony w cienkie zapałki
- 1/2x czerwonego chilli, pokrojonego w cienkie plasterki
- sporą garść mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
- garść dymki, pokrojonej pod skosem
A robisz tak:
Polędwicę marynujesz w oleju sezamowym, sosie ostrygowym, occie, cukrze i sosie sojowym. Zostawiasz na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. Po tym czasie bardzo mocno rozgrzewasz patelnię. Wrzucasz na nią mięso i cały czas mieszasz, podrzucasz. Smażysz ok 1 minuty i dodajesz mrożoną fasolkę. Dolewasz odrobinę sosu ostrygowego i dodajesz imbir. Cały czas mieszasz. Po około 3 minutach smażenia zdejmujesz z ognia, przekładasz do miski i posypujesz pokrojonym chilli. Do miski obok przesypujesz wspaniały ryż basmati i posypujesz go dymką.
Teraz pozostało tylko jeść - REWELACJA! I jak szybko!
SMACZNEGO! :)
Musi być pyszne!mniam...
OdpowiedzUsuńWyprobuję ten przepis na dzisiejszy niedzielny obiad ;) Karolina.
OdpowiedzUsuń