Gnocchi z wołowiną, rozmarynem i parmezanem |
Na jedną porcję takich smakowitych kluseczek, potrzebujesz:
- ~250g dobrych gnocchi
- porcję ( 3x kawałki ) bitek wołowych, porozrywanych na mniejsze kawałki
- 1/4x szklanki czerwonego, wytrawnego wina
-1/2x cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- garstkę igiełek rozmarynu
- garść świeżo tartego parmezanu
- 1x łyżkę masła
- oliwę z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Na patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy z oliwek oraz masło. Wrzucasz cebulę i rozmaryn i wszystko razem chwilę smażysz. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić :)
Po tym czasie dodajesz porozrywaną wołowinę, doprawiasz odrobiną soli i pieprzu i podlewasz wszystko winem. Pozwalasz odparować alkoholowi i chwilę razem podgrzewasz. Gnocchi wrzucasz do gotującej się, posolonej wody i po wypłynięciu na wierzch gotujesz ok. 1minuty. Po tym czasie odcedzasz, zostawiając tradycyjnie - w tym przypadku również - odrobinę wody na dnie garnka. Kluseczki przekładasz na patelnię z wołowiną, dodajesz odrobinę wody i parmezan. Teraz całość mieszasz i chwilkę podgrzewasz, aż sos stanie się gładki i smakowicie lśniący. Uważaj, bo zapach będzie tak cudowny, że trudno będzie Ci się powstrzymać przed jedzeniem prosto z patelni! ;)
Wykładasz na talerz, posypujesz według uznania jeszcze odrobiną parmezanu i gotowe.
Po prostu pyszne, proste i domowe jedzenie. Takie gnocchi uwielbiam!
SMACZNEGO! :)
musi byc pyszne:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła porcje Twojego dania, pyszne i pachnące takie dania lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńMniam! Idealny pomysł na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńmoje!
OdpowiedzUsuń:) bo mi pasuje....
OdpowiedzUsuń