sobota, 8 grudnia 2012

Domowe smaki - GNOCCHI Z WOŁOWINĄ, ROZMARYNEM i PARMEZANEM

Gnocchi z wołowiną, rozmarynem i parmezanem
To pyszne małe danko. Pełne domowych i prostych smaków. Może być pomysłem na podanie bitek wołowych lub pomysłem na przepyszne gnocchi. Aromat czerwonego wina i rozmarynu oraz smak wołowiny, to świetne towarzystwo dla ziemniaczanych i delikatnych gnocchi. Do tego odrobina parmezanu i mamy domowe pyszności, których nigdy dość! :)

Na jedną porcję takich smakowitych kluseczek, potrzebujesz:

- ~250g dobrych gnocchi
- porcję ( 3x kawałki ) bitek wołowych, porozrywanych na mniejsze kawałki
- 1/4x szklanki czerwonego, wytrawnego wina
-1/2x cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- garstkę igiełek rozmarynu
- garść świeżo tartego parmezanu
- 1x łyżkę masła
- oliwę z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Na patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy z oliwek oraz masło. Wrzucasz cebulę i rozmaryn i wszystko razem chwilę smażysz. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić :)
Po tym czasie dodajesz porozrywaną wołowinę, doprawiasz odrobiną soli i pieprzu i podlewasz wszystko winem. Pozwalasz odparować alkoholowi i chwilę razem podgrzewasz. Gnocchi wrzucasz do gotującej się, posolonej wody i po wypłynięciu na wierzch gotujesz ok. 1minuty. Po tym czasie odcedzasz, zostawiając tradycyjnie - w tym przypadku również - odrobinę wody na dnie garnka. Kluseczki przekładasz na patelnię z wołowiną, dodajesz odrobinę wody i parmezan. Teraz całość mieszasz i chwilkę podgrzewasz, aż sos stanie się gładki i smakowicie lśniący. Uważaj, bo zapach będzie tak cudowny, że trudno będzie Ci się powstrzymać przed jedzeniem prosto z patelni! ;)
Wykładasz na talerz, posypujesz według uznania jeszcze odrobiną parmezanu i gotowe.
Po prostu pyszne, proste i domowe jedzenie. Takie gnocchi uwielbiam!

SMACZNEGO! :)

5 komentarzy: