czwartek, 29 listopada 2012

Śródziemnomorska moc - PAPPARDELLE Z ŁOSOSIEM, KREWETKAMI i BIAŁYM WINEM

Pappardelle w sosiebiałego wina z łososiem, krewetkami, oliwkami, chilli i parmezanem

W tym przepisie łączy się tyle wspaniałych smaków i aromatów, że aż trudno mi to wszystko opisać!
Cały sos i makaron jest bardzo prosty i ma w sobie niezwykłą moc, która sprawia, że jadłoby się to danie bez końca :) Połączenie białego wina, czosnku, łososia, krewetek, pietruszki, oliwek... To po prostu śródziemnomorska moc!

Na 1x sporą porcję tego cudeńka potrzebujesz:

- 100g dobrego włoskiego pappardelle
- 150g łososia bez skóry, pokrojonego w sporą kostkę
- 10x krewetek "black tiger"
- 1/2x świeżej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 10x dobrych, dużych oliwek
- garść świeżej natki pietruszki, grubo posiekanej
- 3x ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1x szklankę wytrawnego, białego wina
- garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
- 4x łyżki oliwy z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony czarny pieprz

A robisz tak:

Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i wrzucasz na nią czosnek z chilli oraz oliwki. Chwilkę smażysz, uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki i całe danie ulegnie destrukcji :)
Po chwili wrzucasz łososia i krewetki ( ja użyłem mrożonych - wcześniej przelałem je ciepłą wodą ), chwilkę podsmażasz i wlewasz w całość białe wino. Doprowadzasz do wrzenia i gotujesz aż alkohol z wina wyparuje, a na patelni pełno będzie jego wspaniałego aromatu. Doprawiasz wszystko solą i pieprzem.
W między czasie gotujesz makaron. Oczywiście al dente! Odcedzasz go, zostawiając na dnie garnka troszkę wody, w której kryje się cały smak makaronu. Przekładasz teraz makaron na patelnię pełną tych wszystkich wspaniałych smaków i aromatów, zwiększasz płomień, dodajesz garść świeżego parmezanu i pietruszkę. Wszystko mieszasz, podrzucasz i wykładasz na duży talerz. Z wierzchu posypujesz jeszcze odrobiną natki pietruszki i świeżo tartego parmezanu.
Podajesz z białym winem i cieszysz się tymi wszystkimi smakami, aromatami, teksturami...
( zrób lepiej podwójną porcję, bo wspomniana przeze mnie moc jest naprawdę silna! :) )

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę ciekawie i smacznie ! Postaram się zrobić to danie, podejrzewam, ze nie będzie czego żałować :). Gotuj dalej i życzę powodzenia ! =)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie!
    Myślę, że zrobiłabym nawet potrójną porcję, niekoniecznie w celu podzielenia się z kimś :D:D
    pozdrawiam,
    Gosia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super!
    ale jeżeli chciałabym zrobić porcję dla trzech osób to poprostu więcej makaronu i sosu ? ;)

    OdpowiedzUsuń