sobota, 1 grudnia 2012

Prostota idealna - PENNE W SOSIE POMIDOROWYM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ i PARMEZANEM

Penne w sosie pomidorowym z chrupiącą szynką parmeńską i parmezanem

Ten przepis łączy w sobie całą esencję pysznego dania z makaronu. Niewiele składników, wyraźne smaki i przede wszystkim 100% satysfakcja i zadowolenie dla podniebienia! :)
Prosty sos pomidorowy z chrupiącą i słonawą szynką parmeńską wprost genialnie pasuje do penne. Do tego aromatyczny parmezan i jest po prostu pysznie!

Na 1x sporą porcję potrzebujesz:

- 100g dobrego penne
- 10x plasterków szynki parmeńskiej, pokrojonej lub porwanej na różne kawałki
- 3/4x kartonika dobrego przecieru pomidorowego
- 1x mała cebula, pokrojona w kostkę
- 3x ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
- 1x łyżka dobrego octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz po prostu tak:

Na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią cebulę. Chwilę podsmażasz, ale nie doprowadzasz do tego, żeby się zrumieniła. Po chwili dodajesz czosnek i szynkę parmeńską. Wszystko mieszasz i smażysz, aż z szynki wytopi się odrobina aromatycznego i pełnego smaku tłuszczu a ona sama stanie się rumiana i pysznie chrupiąca. Po tym czasie wlewasz na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny. Zmniejszasz płomień i dusisz ok 10min aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiasz do smaku solą i pieprzem. Pamiętaj, że szynka jest dość słona, także nie przesadź z dodatkiem soli! ;)
Makaron ugotuj al dente i odcedź, zostawiając jednak na dnie garnka troszkę wody - pełnej smaku z makaronu. Penne przełóż teraz na patelnię z gęstym sosem, dolej odrobinę wody spod gotowania oraz wsyp garść świeżo startego, prawdziwego parmezanu. Wymieszaj i chwilkę podgrzej tak, aby sos pokrył pysznie cały makaron a całość zrobiła się kremowa i lśniąca. Wyłóż na duży talerz i posyp z wierzchu odrobiną parmezanu. Gotowe! Teraz chyba już wiesz, co z tym zrobić? :)

SMACZNEGO! :)

7 komentarzy:

  1. Fantastyczne danie.Proste i pełne smaku :) Choć jeszcze go nie jadłam to juz czuję ten zapach...
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, dla mnie super. Uwielbiam takie dania jednocześnie proste a z drugiej strony mega aromatyczne. Wszytsko co ma makaron i parmezan jest dla mnie idealne ;)Czy zamiast przecieru moga byc np. pomidory krojone z puszki a moze świeże pomidory??
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    Ps. pozwoliłam sobie dodać Twój blog do ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydaje się prosty i całkiem smaczny. :) Dzisiaj akurat jadłam penne, ale z mieszanką warzyw i łososiem, z dodatkiem mnóstwa przypraw. :) Pozdrowienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :)) Gorąco polecam ten przepis!
    Co do pomidorów - oczywiście, że można użyć krojonych lub świeżych, ale najlepszy będzie dobry przecier. Chodzi tutaj o uzyskanie fajnego i pysznego sosiku ;)

    Pozdrawiam Was smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Drogi Janku,

    Ty jesteś moim zwycięzcą programu! Barbara niech odda fartucha!

    Z ogromną przyjemnością kupiłabym książkę kucharską Twojego autorstwa.

    Życzę Ci samych sukcesów w życiu :)

    Pozdrawiam,
    Alina

    OdpowiedzUsuń