Penne w sosie pomidorowym z chrupiącą szynką parmeńską i parmezanem |
Ten przepis łączy w sobie całą esencję pysznego dania z makaronu. Niewiele składników, wyraźne smaki i przede wszystkim 100% satysfakcja i zadowolenie dla podniebienia! :)
Prosty sos pomidorowy z chrupiącą i słonawą szynką parmeńską wprost genialnie pasuje do penne. Do tego aromatyczny parmezan i jest po prostu pysznie!
Na 1x sporą porcję potrzebujesz:
- 100g dobrego penne
- 10x plasterków szynki parmeńskiej, pokrojonej lub porwanej na różne kawałki
- 3/4x kartonika dobrego przecieru pomidorowego
- 1x mała cebula, pokrojona w kostkę
- 3x ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
- 1x łyżka dobrego octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz po prostu tak:
Na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią cebulę. Chwilę podsmażasz, ale nie doprowadzasz do tego, żeby się zrumieniła. Po chwili dodajesz czosnek i szynkę parmeńską. Wszystko mieszasz i smażysz, aż z szynki wytopi się odrobina aromatycznego i pełnego smaku tłuszczu a ona sama stanie się rumiana i pysznie chrupiąca. Po tym czasie wlewasz na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny. Zmniejszasz płomień i dusisz ok 10min aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiasz do smaku solą i pieprzem. Pamiętaj, że szynka jest dość słona, także nie przesadź z dodatkiem soli! ;)
Makaron ugotuj al dente i odcedź, zostawiając jednak na dnie garnka troszkę wody - pełnej smaku z makaronu. Penne przełóż teraz na patelnię z gęstym sosem, dolej odrobinę wody spod gotowania oraz wsyp garść świeżo startego, prawdziwego parmezanu. Wymieszaj i chwilkę podgrzej tak, aby sos pokrył pysznie cały makaron a całość zrobiła się kremowa i lśniąca. Wyłóż na duży talerz i posyp z wierzchu odrobiną parmezanu. Gotowe! Teraz chyba już wiesz, co z tym zrobić? :)
SMACZNEGO! :)
Fantastyczne danie.Proste i pełne smaku :) Choć jeszcze go nie jadłam to juz czuję ten zapach...
OdpowiedzUsuńA.
Mniam, dla mnie super. Uwielbiam takie dania jednocześnie proste a z drugiej strony mega aromatyczne. Wszytsko co ma makaron i parmezan jest dla mnie idealne ;)Czy zamiast przecieru moga byc np. pomidory krojone z puszki a moze świeże pomidory??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
Ps. pozwoliłam sobie dodać Twój blog do ulubionych ;)
mniam!;)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty i całkiem smaczny. :) Dzisiaj akurat jadłam penne, ale z mieszanką warzyw i łososiem, z dodatkiem mnóstwa przypraw. :) Pozdrowienia. :)
OdpowiedzUsuń:)) Gorąco polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńCo do pomidorów - oczywiście, że można użyć krojonych lub świeżych, ale najlepszy będzie dobry przecier. Chodzi tutaj o uzyskanie fajnego i pysznego sosiku ;)
Pozdrawiam Was smacznie!
Uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńDrogi Janku,
OdpowiedzUsuńTy jesteś moim zwycięzcą programu! Barbara niech odda fartucha!
Z ogromną przyjemnością kupiłabym książkę kucharską Twojego autorstwa.
Życzę Ci samych sukcesów w życiu :)
Pozdrawiam,
Alina