niedziela, 21 października 2012

Fuzja smaków - PIERŚ KURCZAKA PO CHIŃSKU NA POMIDOROWYM TAGLIATELLE Z SEZAMEM

pierś kurczaka po chińsku na pomidorowym tagliatelle z sezamem
Ten przepis to wspaniałe danie fusion, które udało mi się ugotować ostatnio na obiad.
Nidy nie przypuszczałbym, że sezam stworzy tutaj z pomidorem tak genialną parę! :)
Jego orzechowy aromat i słodycz pomidorów, to połączenie wprost PRZEPYSZNE. Do tego soczysta pierś kurczaka przyprawiona po chińsku, z chrupiącym porem, brokułami i papryką oraz tagliatelle rodem z Włoch w gęstym sosie sojowo - imbirowym. Brzmi ciekawie, prawda?
A jak smakuje! :)

Żeby przygotować jedną porcję tej fuzji smaków, potrzebujesz:

- 1x pierś kurczaka (~180g)
- 1x pomidora, pokrojonego w kostkę
- ~10cm kawałek pora, pokrojony w plasterki
- kilka różyczek brokułów
- ~5cm kawałek imbiru, pokrojony w zapałki
- 1/2x czerwonej papryki, pokrojonej w zapałki
- 3x łyżki jasnego sosu sojowego
- 1x ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1x łyżkę skrobi ziemniaczanej, rozrobionej w 1/2x szklanki zimnej wody ( do zagęszczenia sosu )
- garść świeżych listków bazylii
- 2x łyżki sezamu
- 1x łyżkę oleju sezamowego
- 85g pełnoziarnistego tagliatelle

A robisz tak:

Na patelni rozgrzewasz olej sezamowy. Pierś kurczaka oprószasz solą i pieprzem oraz nacierasz czosnkiem. Kiedy olej będzie już rozgrzany, kładziesz na niego pierś kurczaka i obsmażasz na złoto z obydwu stron. Pod koniec obsmażania kurczaka wrzuć na patelnię imbir - nada całej potrawie swój piękny, cytrynowy aromat :)
Następnie wlewasz na patelnię wodę - tak, aby przykryła mięso mniej więcej do połowy i przykrywasz całość pokrywką. Dusisz na małym ogniu ok. 15/20 minut. Po tym czasie - kiedy pierś jest fantastycznie soczysta i apetycznie miękka, wyjmujesz ją ze smakowitego wywaru i kroisz w 0,5cm plastry.
Teraz czas dodać na patelnię wszystkie warzywa. A więc pokrojoną paprykę, brokuły, pomidora i pora wrzucasz do wywaru i dosłownie chwilę podgrzewasz - tak, aby zachowały swój kolor oraz cudowną chrupkość! Dolewasz do nich sos sojowy i skrobię ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Doprowadzasz do wrzenia i gotujesz przez ok 30 sekund, aby danie straciło posmak mąki ziemniaczanej. Sosik powinien być świecący i gęsty. Tak, aby pięknie połączył się z tagliatelle. Makaron gotujesz według instrukcji na opakowaniu - najlepszy będzie al dente. Po ugotowaniu odcedź go tak, aby zostawić odrobinę wody i razem z nią dodaj go na patelnię z sosem. Wymieszaj, wsyp sezam oraz świeżą bazylię i ponownie wymieszaj.
Teraz całość przełóż do dużej miski, na wierzch ułóż pokrojoną pierś kurczaka i całość posyp jeszcze odrobiną chrupiącego sezamu.
A teraz pałeczki w dłoń i czas spróbować tej chińsko-włoskiej fuzji!

 祝你好胃口 ! :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie sezamu z drobiem i warzywami. Sezam daje taki lekko przydymiony i orzechowy smak. Pycha! Super danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z zainteresowaniem weszłam na twojego bloga ale grafika skutecznie odstrasza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przetestowałem ten przepis i jestem pełen uznania dla Ciebie Janek świetny pomysł na połączenie 2 kuchni naprawdę smacznie wyszło i bardzo ciekawa wizualnie potrawa ;) mogę POLECIĆ ten przepis z wielkim smakiem !!! czekam na kolejne przepisy do testowania Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam- fajne danie, dorzuciłabym troszkę kolendry, żeby było jednak bardziej azjatycko. Chyba dałam za dużo imbiru, bo smak bardzo zdominował danie. Następnym razem poprawię- pycha. Masz do tego talent!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszło strasznie gorzkie, chyba od imbiru. i ostre, że łzy lecą. kombinuję czym złagodzić smak
    D.

    OdpowiedzUsuń