piątek, 6 czerwca 2014

VIVA la PIZZA no.1! - PIZZA MEXICANA Z AWOKADO, KUKURYDZĄ i PIKANTNYM OLEJEM RZEPAKOWYM

Pizza Mexicana z awokado, kukurydzą i pikantnym olejem rzepakowym
Ulala! Trochę czasu mnie tutaj nie było... Pora więc odkurzyć i zdjąć pajęczyny! :)
Ostatnio w swojej kuchni postanowiłem stworzyć FESTIVAL PIZZY i przy okazji "upiec dwie pizze na jednym ogniu" - a mianowicie, stanąć w kolejnej edycji konkursu z olejem rzepakowym.

W związku z tym, jedną z pizz przygotowałem z wykorzystaniem właśnie tego znakomitego, złotego płynu.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i dlatego powinno się go wdrożyć do naszej diety! Ma on ich znacznie więcej niż popularna oliwa z oliwek a w zestawieniu z takimi składnikami jak awokado, słodka i chrupiąca kukurydza, chilli, pomidorowa salsa i feta, tworzy prawdziwe NIEBO w gębie! :)

Na 4x porcje, potrzebujesz:

ciasto:
- 400g mąki pszennej
- ~300ml ciepłej wody
- 1x opakowanie drożdży instant (7g)
- 1x łyżeczkę soli
- 1x łyżeczkę cukru
- 3x łyżki oleju rzepakowego

dodatki:
- 1x dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w plasterki
- 4x łyżki kukurydzy z puszki
- 4x łyżki salsy pomidorowej*
- garść listków kolendry
- 1x małą, czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę
- ~50g dobrej, greckiej fety, pokruszonej
- 4x łyżki pikantnego oleju rzepakowego**

A robisz tak:
Zacznij od przygotowania ciasta :)
W tym celu, w dużej misce uformuj kopczyk z mąki, a w jego środku stwórz zagłębienie. W to miejsce wlej teraz ciepłą wodę, wsyp drożdże, olej, sól i cukier. Chwyć w rękę widelec i zacznij dokładnie całość wyrabiać, powoli zagarniając z brzegów kopczyka coraz więcej mąki. W momencie, kiedy zaczniesz natrafiać na opór ze strony widelca, zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Rób to dość dokładnie - tak, aby powstała gładka, miękka i elastyczna kuleczka ciasta. Posyp ją teraz mąką i przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, przynajmniej na godzinę. Po tym czasie podziel kulkę na mniejsze części i cieniutko rozwałkuj.
Na wierzchu każdego placka rozsmaruj teraz porcję salsy pomidorowej, rozłóż awokado, kukurydzę, cebulkę, kolendrę, pokrusz fetę a całość polej pikantnym olejem rzepakowym. Tak przygotowane mini PIZZE MEXICANY wstaw do nagrzanego na 250C piekarnika z termoobiegiem i piecz przez 5-7 minut.
Ja używałem kamienia szamotowego, który sprawił, że pizza miała wyjątkowo chrupiące ciasto po upieczeniu! Po prostu PYSZNIE!

*Salsę pomidorową zrobiłem bardzo szybko:
W dużej misce wymieszałem pokrojonego w kostkę malinowego pomidora, 2x łyżki przecieru pomidorowego, 1/2x drobno posiekanej czerwonej papryki, 2x przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobinę cukru, 3x łyżki oleju rzepakowego i sok z 1/2x cytryny. Odstawiłem w chłodne miejsce i po 30 minutach miałem gotową rewelacyjną salsę :)

**Pikantny olej rzepakowy to coś genialnego! Zrobiłem go tak:
W miseczce wymieszałem 10x łyżek oleju rzepakowego z posiekaną drobniutko papryczką chilli, odrobiną soli i soku z cytryny. To wszystko! :) Super dodatek do skrapiania potraw z wierzchu!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz