poniedziałek, 30 grudnia 2013

Królewski miks! - GRANOLA OWOCOWO-ORZECHOWA

Granola owocowo-orzechowa

No dobra... Święta za nami, czas wrócić na właściwe tory i odstawić obżarstwa w nieoświetlony kącik :)
Nie ma chyba nic lepszego, niż prawdziwa, domowa granola. Pachnąca i aromatyczna, z chrupiącymi orzechami i słodkimi, lekko ciągnącymi się suszonymi owocami :) Dodana do zimnego, gęstego jogurtu naturalnego, to coś co uwielbiam! Równie dobrze smakuje z mlekiem, ale dla mnie jej kontrast z lekko kwaśnym jogurtem to mistrzowskie połączenie. 
Kombinacje na jej smaki jest mnóstwo. Można dodawać pestki dyni i słonecznika, odrobinę imbiru w proszku albo ekstrat waniliowy i chipsy bananowe...
U mnie tym razem wersja owocowo - orzechowa. Wypełniona po brzegi suszonymi owocami i różnymi rodzajami orzechów. Koniecznie takiej spróbuj! :)

Na 10x porcji, potrzebujesz:

- 300g płatków owsianych
- 50g otrębów orkiszowych
- 100g migdałów, posiekanych z grubsza
- 100g orzechów włoskich, posiekanych z grubsza
- 100g orzechów laskowych, posiekanych z grubsza
- 100g wiórków kokosowych
- sporą garść sezamu
- sporą garść maku
- sporą garść suszonej żurawiny
- sporą garść suszonych moreli, posiekanych z grubsza
- 20x suszonych fig, posiekanych z grubsza
- garść suszonych wiśni, posiekanych z grubsza (możesz zastąpić je śliwkami) 
- 1x łyżkę cynamonu
- 10x łyżek neutralnej oliwy z oliwek
- szczyptę soli
- 2x łyżki miodu

A robisz tak:
W dużej misce dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przyłóż się do tego, bo to naprawdę ważne :)
Piekarnik nagrzej do 180C i wstaw do niego blaszkę z płasko wyłożoną warstwą granoli. Opiekaj przez 10 / 15 minut i zamieszaj. Czynność powtórz 3x razy - tak, aby płatki smakowicie się przypiekły i były chrupiące. Przygotuj się przy okazji na wspaniały, cynamonowy zapach! :) Po tym czasie wyjmij granolę z pieca i odstaw do wystudzenia. Całość przesyp do dużego słoika i gotowe! Jeżeli dasz radę, możesz przechowywać ją nawet miesiąc. Później zaczyna tracić swój aromat i chrupkość. Poza tym... Jeszcze nigdy nie wytrzymała ona u mnie tak długo :) Podawaj z jogurtem lub mlekiem, z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców albo potraktuj ją jako smakowitą i zdrową przekąskę. 

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz