sobota, 21 grudnia 2013

Zagrajmy w krOkieta! - NAJLEPSZE KROKIETY Z GRZYBAMI i KAPUSTĄ

Najlepsze krokiety z grzybami i kapustą
Festiwal świątecznych przepisów trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj chciałbym przedstawić Ci przepis na tradycyjne krokiety z grzybami i kapustą :) Są rewelacyjne nie tylko na święta w postaci dodatku do czerwonego barszczu. Ja uwielbiam jeść je nawet i w Maju. Na zimno, na ciepło... Odsmażane na masełku albo ( może nie powinienem mówić tego głośno ) według mnie najlepsze - późnym wieczorem, na zimno z odrobiną ketchupu. Prosto z lodówki! :))

Pamiętam, że jak byłem jeszcze w szkole, to mój przyjaciel Wojtek będąc w stołówce zawsze zamawiał do czerwonego barszczu krYkieta... Mówił tak za każdym razem, a ja wyśmiewałem się z Niego mówiąc, że w krykieta to On może sobie pograć w Anglii ;)
Zagrajmy dziś więc w krokiety!

Na ok. 8x krokietów, potrzebujesz:

ciasto:
- 2x kubki mąki pszennej
- 2x jajka
- 2x kubki mleka
- 1/2x kostki stopionego masła
- sól morską

farsz:
- 500g kapusty kiszonej
- 100g suszonych prawdziwków
- 1x cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2x listki laurowe
- 1x łyżkę ziaren pieprzu
- 1x łyżkę ziela angielskiego
- 1x łyżkę ciemnego, grzybowego sosu sojowego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- oliwę z oliwek
- 2x łyżki masła

A robisz tak:

Zacznij od przygotowania farszu:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia przynajmniej na 1h. Po tym czasie przelej je do garnka i zagotuj. Gotuj do miękkości.
Do drugiego garnka przełóż kiszoną kapustę, zalej wodą do jej poziomu i dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości. :)
Teraz ugotowane grzyby odlej, zachowując jednak większość wody z ich gotowania - chodzi o smak i grzybowy aromat! Kapustę też odcedź, ale wodę po jej gotowaniu możesz sobie darować. Wylej ją do zlewu :)
Teraz i grzyby i kapustę posiekaj - grubość zależy od Ciebie. Pytanie, czy chcesz mieć w krokietach konkretny czy bardziej rozdrobniony farsz. Ja wolę "grubo siekany" ;) Fajnie jest czuć grzyby i kapustę pod zębem - to jest to!
Teraz na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż powoli, aż cebula się zeszkli a następnie dodaj posiekaną kapustę i grzyby. Dolej wodę spod gotowania grzybów, sos sojowy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zamieszaj i podsmażaj, aż większość wody odparuje, a farsz nabierze charakteru i zgęstnieje. Po około 15min powinien być gotowy. Po tym czasie odstaw go do wystygnięcia.
Teraz przygotuj krokiety!
W tym celu w dużej misce wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe. Powinno mieć niezbyt gęstą i gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz je odrobiną gazowanej wody. Dodatek stopionego masła nada mu wspaniały smak! :) Na teflonowej patelni rozgrzej teraz odrobinę oleju i smaż naleśniki po około 1min z każdej strony. Nie mogą być za bardzo przysmażone.
W gotowe naleśniki zawijaj ostudzony farsz i całość ostrożnie panieruj w jajku i bułce tartej.

Krokiety odsmaż na oliwie z odrobiną masła i podawaj do świątecznego barszczu lub po prostu. Z miksem świeżych sałat z vinaigrettem - takie też są pyszne! ;)

SMACZNEGO!

1 komentarz: