czwartek, 12 grudnia 2013

Zapieksa II - ZAPIEKANKA Z GRUSZKAMI, SEREM LAZUR, PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM i REWELACYJNYM SOSEM Z OLEJEM RZEPAKOWYM

Zapiekanka z gruszkami, serem lazur, prażonym słonecznikiem i rewelacyjnym sosem z olejem rzepakowym
Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na ukazanie zapiekanki. Naszego polskiego fast-foodu :)
Dodatkowo chciałbym zdobyć za jej sprawą nagrodę główną w konkursie z olejem rzepakowym, czyli mój wymarzony robot kuchenny Kitchen Aid!

Smaki w tym zapiekankowym szaleństwie nie są banalne, ale jednocześnie extra się ze sobą łączą. Słodkie gruszki, słony i wyraźny ser, orzechowy słonecznik i ten sos... SOS to odświeżająca poezja! ;) Zakochasz się w nim, gwarantuję! Nie tylko dlatego, że jest bardzo świeży w smaku. Czuć w nim miętę, bazylię, miód, czosnek... Również dlatego, że jego bazę stanowi nasza polska oliwa z oliwek, czyli olej rzepakowy.
A, jak wiemy, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 - dlatego powinien stanowić fundamentalny element naszej codziennej diety. Dzięki niemu wzmocnimy nasze serducho, co byśmy mogli w kuchni dłużej działać! Obniżymy poziom złego cholesterolu i ogólnie poprawimy stan naszego zdrowia ;)
Aha! No i jest dużo tańszy od oliwy!

Na 1x zapiekankę, potrzebujesz:

zapiekanka:
- 1/2x pszennej pół bagietki
- 1/2x twardej gruszki, pokrojonej w cienkie słupki
- kilka plastrów niebieskiego sera lazur
- garść czerwonych i zielonych winogron, poprzekrawanych na połówki i ćwiartki
- garść nasion słonecznika
- olej rzepakowy
- garść rukoli
- odrobinę cukru
- sok z cytryny

sos:
- 1x krzaczek bazylii
- 1x krzaczek mięty

- 1,5x łyżki miodu
- 1x łyżkę musztardy sarepskiej
- 3x ząbki czosnku
- sok z 1x cytryny
- sól morską
- olej rzepakowy
- odrobinę wody

A robisz tak:

Zacznij od przygotowania sosu :)
W tym celu idealny będzie ręczny blender lub robot kuchenny. Jeżeli używasz tego pierwszego, to umieść w dużej misce z grubsza posiekaną bazylię, miętę, czosnek, miód, musztardę, sok z cytryny, sól morską i odrobinę wody. Zacznij miksować i stopniowo, powoli wlewaj do środka olej rzepakowy. Lej malutkim strumieniem aż powstanie kremowy sos. Uważaj na jego piękny zapach! :) I kolor też! Potrafi dać o sobie znać w nieoczekiwanych miejscach ;)
Spróbuj i dopraw ewentualnie do smaku. Powinien być bardzo świeży i aromatyczny. Z wyczuwalną nutą mięty i bazylii. Słodkawy od miodu i lekko kwaskowy od cytryny. PYSZNY!
Odstaw w chłodne miejsce - niech się przegryzie i nabierze charakteru.

Teraz pokrój gruszkę w cienkie plasterki a następnie w słupki. Całość przełóż do małej miski, posyp odrobiną cukru i skrop sokiem z cytryny. Zamieszaj i również odstaw, niech puści soki. Powstanie dzięki temu expresowa gruszkowa "konfiturka", która fajnie nasączy bułkę i nada jej słodkiego smaku :)
Przekrojoną pół bagietkę posmaruj olejem rzepakowym i natrzyj wcześniej przygotowaną, gruszkową "konfiturą". Na wierzchu rozłóż plasterki sera lazur i całość posyp nasionami słonecznika. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego na 210C piekarnika z termoobiegiem na około 5 minut. Kontroluj, żeby zapiekanka była smakowicie zarumieniona, ale nie spalona na wiór. Powinna być tylko z wierzchu chrupiąca, w środku jednak cały czas miękka i ciepła :)
Gotową zapiekankę polej wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj dodatkowo kolorowymi winogronami. Całość posyp listkami rukoli i wsuwaj!
Coś PYSZNEGO! To zapiekanka dla amatorów ciekawych smaków. Słodycz i wytrawność. Szaleństwo smaków! VIVA la ZAPIEKANKA! ;)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Zielony sos jest po prostu rewelacyjny. Wart tej pracy absolutnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. :)) Bardzo się cieszę! ;)
    Ten sos po prostu uwielbiam!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń