Dip z suszonych pomidorów, prażonego słonecznika i czarnych oliwek |
To kolejna propozycja pysznego dodatku do nachosów, kawałków świeżych warzyw, krakersów czy grzaneczek :)
Jego smak jest po prostu super, co tu dużo gadać! Suszone pomidory, czosnek, prażony słonecznik, czarne oliwki... To w zasadzie pewnego rodzaju czerwone pesto. W troszkę uboższej jednak wersji, bo bez parmezanu. Jeżeli chcesz, możesz go oczywiście dodać, ale jego brak absolutnie nie przeszkadza.
Na 4x porcje, potrzebujesz:
- 1x słoik suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy
- 3x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1x słoik czarnych oliwek
- garść nasion słonecznika, podprażonych
- oliwę z oliwek
- sok z 1/2x cytryny
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Suszone pomidory i oliwki posiekaj z grubsza i przełóż do dość sporej miski. Dodaj do nich również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Nasiona słonecznika ostrożnie podpraż na suchej patelni. Uważaj, żeby ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie i zepsują smak całego dipu! :) Dodaj do miski z pomidorami. Teraz weź w dłoń blender i zacznij wszystko miksować, stopniowo dolewając do środka oliwę z oliwek. Kiedy całość będzie miała konsystencję gęstej pasty dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Tradycyjnie - przynajmniej na 30 minut, żeby wszystko się przegryzło :)
Po tym czasie możesz już serwować! Z ulubionymi dodatkami - warzywami, nachosami czy krakersami. Albo rozsmarowaną na grillowanym filecie z kurczaka lub steku... PYCHA!
SMACZNEGO!
Zrobiłam - jest super. Użyłam zielonych oliwek, bo takie miałam. Zajadamy z focaccią :-)
OdpowiedzUsuń