Smażona ryba z odjazdowym sosem |
Dostają dodatkowego charakteru dzięki sosowi, z którym je podałem.
Skoro jesteśmy już przy sosie - cała jego siła tkwi w wywarze na ościach, kręgosłupach i rybich głowach. To właśnie z niego zrobiona jest podstawa tego sosu, co sprawia, że smakuje rewelacyjnie.
Możesz podać go do smażonego dorsza, pstrąga czy innej ryby. Świetnie sprawdza się też do kawałka świeżego pieczywa :)
Na 4x porcje, potrzebujesz:
rybki:
- 12x małych okoni, wypatroszonych i pozbawionych głów / 2x duże filety z dorsza bez skóry
- mąkę pszenną
- sok z 1x cytryny
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
sos:
- rybie głowy, ogony, kręgosłup
- 2x marchewki, obrane
- 1x korzeń pietruszki, obrany
- 2x małe cebule, pokrojone w ćwiartki ( razem ze skórką )
- 2x listki laurowe
- 1x łyżeczkę nasion pieprzu
- skórkę z 1x cytryny
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1x łyżeczkę startej gałki muszkatołowej
- 1x małe opakowanie śmietanki 30%
- 1x łyżkę masła
- 1x łyżkę mąki
A robisz tak:
Do garnka wrzucasz rybie głowy, ogony i kręgosłupy. Zalewasz wodą tak, aby je przykryła i dodajesz nasiona pieprzu, pokrojoną cebulę, listki laurowe, skórkę z cytryny i łyżeczkę soli. Wstawiasz na spory płomień, przykrywasz i doprowadzasz do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszasz płomień i po 10min powolnego gotowania dodajesz do środka marchewki i pietruszkę. Przykrywasz i powoli gotujesz przez kolejnych 20min. Musi powstać esencjonalny i aromatyczny, rybny wywar :) To właśnie dzięki niemu Twój sos będzie miał charakter!
W tym czasie małe rybki oprószasz solą i pieprzem i polewasz sokiem z cytryny. Odstawiasz na bok.
Kiedy rybny wywar będzie już gotowy, przecedzasz go przez sitko, a do środka wkrawasz marchewkę i pietruszkę. Do całości wlewasz śmietankę i doprawiasz do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Aby całość zagęścić, dodaj do środka wymieszane z mąką masło i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i poczekaj aż zgęstnieje. Dopraw do smaku i na samym końcu wkrój do środka, według uznania, świeży koperek.
Teraz małe rybki obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawaj. Zrób to, póki są chrupiące i świeże. Po prostu genialne! Do zanurzenia w sosie i schrupania z kropelką soku z cytryny.
Od razu mam przed oczami dawne czasy i wakacje spędzane na mazurach... Małe płotki, uklejki i okonki smażone w mące, jedzone na pomoście z kromką białego chleba i pomidorem. Urocze, małe danko! :)
SMACZNEGO!
Świetnie wygląda. Ten sos musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuń:) Cieszę się, że Ci się podoba!
OdpowiedzUsuńSos jest naprawdę PYCHA!
Ściskam!