poniedziałek, 2 września 2013

Proste do bólu - TORTILLE Z GOTOWANYM KURCZAKIEM i SŁODKIM SOSEM BAZYLIOWO-MIĘTOWYM

Tortille z gotowanym kurczakiem i słodkim sosem bazyliowo-miętowym


Uwielbiam ten przepis! Przede wszystkim za to, że jest banalnie prosty i składa się w zasadzie tylko z dwóch składników :) Mogłoby się wydawać, że jest aż zbyt prosty, ale właśnie cały jego w tym urok. Mamy tutaj delikatną, gotowaną pierś kurczaka, pszenną tortillę i ten wspaniały sos, który swoim smakiem sprawia, że chcemy jeść to danie bez przerwy! Bardzo lubię tortillę i w ogóle wszelkiego rodzaju placki i naleśniki. Generalnie rzecz ujmując coś, w co możemy zawinąć różne składniki i z radochą się nimi zajadać. Danie, które podaję z meksykańskimi plackami nie może mieć według mnie zbyt dużo składników. Tak samo, jak farsz, który w nie zawijamy. Wszystko dlatego, że uwielbiam smak samego ciasta. Dlatego też pomysł na to danie. Minimalna ilość składników, a wśród nich tylko takie, które dodadzą tortilli charakteru i wzmocnią jej urok.
 
Na 2x porcje, potrzebujesz:

kurczak:
- 2x piersi kurczaka
- sól morską
- 1x czerwoną cebulę
- 1x łyżeczkę pieprzu ziarnistego

sos:
- 1x krzaczek bazylii
- garść listków mięty
- 1x łyżkę musztardy sarepskiej
- 1,5x łyżki miodu
- sok z 1x cytryny
- 3x ząbki czosnku
- oliwę z oliwek
- sól morską

- 4x pszenne tortille ( do podania )

A robisz tak:

Do dużego garnka wlewasz wodę, wsypujesz do niej łyżeczkę soli i pieprz ziarnisty. Przykrywasz i stawiasz na duży płomień. Kiedy woda zacznie się gotować wkładasz do niej piersi kurczaka i przekrojoną na pół czerwoną cebulę. Lekko zmniejszasz płomień, przykrywasz i gotujesz około 45min. Niech pierś będzie miękka i niemalże zacznie rozpadać się pod naciskiem łyżki – uwielbiam takie mięso!
J Można je dodać do sałatki lub stworzyć na jego bazie różne pasty kanapkowe. Jest naprawdę wspaniałe.
W czasie, kiedy mięso się gotuje przygotuj sosik.
W tym celu do sporej miski wrzuć posiekany z grubsza krzaczek bazylii, listki mięty, musztardę, miód, sok z cytryny, czosnek i sól. Zacznij całość miksować i w trakcie dolewaj cienkim strumienie oliwę z oliwek. Wlej jej tyle, aby powstał aksamitny i pięknie zielony sos. Dokładnie zamieszaj i spróbuj
J
Powinien być wyraźny i świeży w smaku. Słodkawy, lekko pikantny, o zapachu bazylii i mięty. Gotowy sos przelej do miseczki i odstaw w chłodne miejsce.
Kiedy pierś kurczaka będzie już miękka, ostrożnie wyjmij ją z garnka, porozdzielaj na mniejsze fragmenty i podawaj razem z sosem i podgrzanymi tortillami. Możesz na stół podać również kawałki papryki, pomidorki i rukolę. Wszystko pysznie połączy się ze sobą i stworzy jedno z najlepszych prostych dań, jakie widziały Twoje oczy
J

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Gotowany kurczak kojarzy mi się osobiście bardziej z potrawką. Ale sos... WYGLĄDA PO PROSTU BOSKO! Może do tego, tak jak piszesz, pomidorki i rukola/świeży szpinak. Mmmmmm

    Janku, zapraszamy Cię do zaplusowania naszego profilu:
    https://plus.google.com/b/117057358796084038179/117057358796084038179/about

    OdpowiedzUsuń
  2. co za swinstwo!!!

    OdpowiedzUsuń