Najlepsze, grubo siekane guacamole |
Można nim posmarować kanapkę, dorzucić do sałatki, czy przygotować rozmaite salsy / pasty itd. itd.
Dojrzałe awokado poznasz po jego miękkości. Jego miąższ powinien lekko uginać się pod Twoimi palcami. Nie może być jednak zbyt miękkie, bo to znak, że jest już przejrzałe :) Sztuki z czarnymi plamkami na skórce również staraj się unikać.
Jeżeli jednak w sklepie jest akurat promocja na awokado, a w koszu leżą tylko twardsze owoce, też możesz je kupić :) Wtedy zaopatrz się także w kilka bananów, a po przyniesieniu wszystkiego do domu schowaj owoce zamknięte razem w plastikowym pojemniku lub przykrytym koszu. Banany sprawią, że awokado już następnego dnia będzie miękkie i gotowe do jedzenia! :) Takie czary mary.
Dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami moim przepisem na typowe, meksykańskie guacamole. W przeciwieństwie do większości propozycji - moja nie jest zmiksowana na pastę, a grubo siekana. W związku z tym znakomicie sprawdza się, jako salsa do pieczonego mięsa czy ryby lub jako dodatek do nachosów, krakersów, placuszków, podpłomyków... Kombinacji jest naprawdę całe mnóstwo!
Na 4x porcje, potrzebujesz:
- 2x dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 2x średnie pomidory, pokrojone w kostkę
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę
- garść świeżej kolendry, z grubsza posiekanej
- sok z 1x limonki
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1/2x papryczki chilli, drobno posiekanej / kilka kropli czosnkowego sosu TABASCO ( opcjonalnie )
A robisz tak:
Przepis jest prosty, jak drut :) Awokado, pomidory i cebulę kroisz w średnią kostkę i przekładasz do sporej miski. Następnie dodajesz do nich drobno posiekane chilli lub tabasco, posiekaną z grubsza kolendrę i wciskasz sok z limonki. Doprawiasz do smaku solą i pieprzem i mieszasz.
Całość odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 30 minut, aby guacamole nabrało mocy i smaku. Po tym czasie możesz już serwować! Z czym tylko chcesz - z kurczakiem, z rybą, ze schabem, z panierowanym kotlecikiem, na grzaneczce, z nachosami, z podpłomykiem, z krakersikiem... :))
SMACZNEGO!
brzmi bardzo smakowicie !
OdpowiedzUsuń:) I takie też jest!
UsuńGorąco polecam - nawet, jako dodatek do porannej jajecznicy :) Wspaniałe!
Ściskam :)
Guacamole świetne, ale zdjęcie <3 Bardzo miło się patrzy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.