Kruche ciasteczka ze smalcem i maślane świńskie noski z domową konfiturą |
Są tak bardzo pyszne, że mogę ich zjeść cały słój, który widzisz na zdjęciu.
Te bardziej żółte są z dodatkiem smalcu, co sprawia, że są niepowtarzalnie kruche. Ciekawy jest też sposób ich formowania, bo wyciskamy je za pomocą maszynki. Oczywiście można je uformować ręcznie w dowolne kształty :)
Te okrągłe to tzw "świńskie noski". Uwielbiam je! Kojarzą mi się z typowymi ciasteczkami, które kiedyś oglądałem w bajkach. Są to dwa złączone okrągłe, kruche i maślane ciastka, między którymi znajduje się smakowita warstwa domowej konfitury - w tym przypadku była to konfitura różana. Całość hojnie posypana ( a w zasadzie obtoczona ) jest cukrem pudrem. PRZEPYSZNE!
Na 1x duży słój ciasteczek na smalcu, potrzebujesz:
- 1/2x kostki masła
- 1/2x kostki smalcu
- 500g mąki pszennej
- 2x jajka
- 100g cukru
- 1/2x łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniaku
A robisz tak:
Wszystkie składniki mieszasz ze sobą w dość dużej misce. Nie wyrabiaj tylko zbyt długo, bo ciastka będą ciągnące a nie kruche. Tajemnica polega na krótkim wyrabianiu. Tylko do połączenia się składników w zwartą kulkę. Tak wyrobione ciasto owiń w folię i schowaj do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Po tym czasie przeciskaj ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa - wyjmij z niej tylko sitko i załóż specjalną końcówkę do ciastek, która powinna być dołączona do zestawu razem z maszynką :) Jeżeli takowej nie masz, to równie dobrze możesz uformować ciastka ręcznie.
Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut. Gotowe! To są jedne z lepszych kruchych ciastek, jakie jadłem w życiu! Przez dodatek smalcu są naprawdę KRUCHE :)
SMACZNEGO!
Na 1x duży słój "świńskich nosków", potrzebujesz:
- 1x kostkę masła
- 500g mąki pszennej
- 2x jajka
- 150g cukru
- 1x łyżeczkę proszku do pieczenia
- dobrą konfiturę ( różaną, truskawkową, morelową lub powidła )
- cukier puder
A robisz tak:
Procedura jest bardzo podobna :) Wszystkie składniki ciasta krótko ze sobą wyrabiasz. Następnie owijasz folią i wstawiasz do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujesz kulkę ciasta na 0,5cm placek, z którego wycinasz za pomocą niewielkiej szklanki okrągłe krążki. Na połowę z nich wykładasz teraz łyżeczkę konfitury i przykrywasz drugim krążkiem ciasta. Teraz w każdym ciasteczku robisz dwie dziurki, które przypominały będą świńskie noski i całość przekładasz na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczesz przez około 15 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Po tym czasie odstawiasz ciastka do wystygnięcia i dość obficie posypujesz cukrem pudrem. Gotowe! Uwielbiam smak tych ciastek. Ze szklanką zimnego mleka są po prostu nieziemsko smakowite :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz