Prosta i pyszna zupa kurkowa |
Tym razem, będąc w Sobiborze, miałem do dyspozycji kurki z tamtejszych lasów. Cały ich kosz uśmiechał się do mnie z kuchennego stołu, więc nie miałem zamiaru długo zwlekać z przerobieniem go na coś smakowitego. Biorąc pod uwagę opinie reszty ludzi, padło na kurkową.
To prosta i pyszna zupa! Właściwie taka jarzynowa z dużą ilością aromatycznych kurek - po prostu pyszna, co tu dużo mówić. Lekko zabielona ( oczywiście wiejską śmietaną, prosto od krówki ) i podana z tym fenomenalnym, pełnoziarnistym sobiborskim chlebem na zakwasie, wypiekanym w piecu chlebowym.
Na 4x porcje, potrzebujesz:
- 1kg kurek
- 4x marchewki, obrane i pokrojone w grubą kostkę
- 4x korzenie pietruszki, obrane i pokrojone w grubą kostkę
- 1x małego selera, obranego i pokrojonego w kostkę
- 2x cebule, pokrojone w kostkę
- 2x łyżki masła
- oliwę z oliwek
- 1x łyżkę suszonego tymianku
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- garść natki pietruszki, posiekanej
- 1x opakowanie śmietany 18%
A robisz tak:
W dużym garnku doprowadzasz do wrzenia wodę z pokrojonymi w kostkę marchewkami, pietruszką i selerem. Kiedy zacznie się gotować, dodajesz do środka płaską łyżkę soli i zmniejszasz płomień. Przykrywasz i niech się powoli gotuje :)
Teraz na patelni roztapiasz masło z dodatkiem 3x łyżek oliwy z oliwek i wrzucasz na nie pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilkę smażysz i dodajesz kurki. Podsmaż, aż grzyby apetycznie się przyrumienią. Na końcu dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz wsyp suszony tymianek. Po około 7 minutach podsmażania przełóż grzyby do garnka z wywarem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut - tak, aby wszystkie smaki nabrały charakteru i przeszły sobą nawzajem.
Na końcu zabiel zupę śmietaną ( opcjonalnie ) i podawaj z wiejskim chlebem. Prosto, szybko i przepysznie! Gotowe porcje posyp z wierzchu jeszcze posiekaną natką pietruszki.
PS - Do zupy możesz dodać jeszcze kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków - wtedy wrzuć je do wody razem z marchewkami i pietruszką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz