Domowy sandłicz z mango, salsą pomidorowo-imbirową, gotowanym kurczakiem i majonezem-curry |
Nie jest to na szczęście uzależnienie groźne, także podzielę się z Wami przepisem.
W tej kanapce smaki łączą się ze sobą w sposób prawdziwie uzależniający! Słodkie mango, delikatna gotowana pierś kurczaka, wyraźna w smaku salsa z imbirem i do tego odrobina aromatycznego "CurryMayonnaise" - SZA - LEŃ - STWO! :)
Na 1x długą kanapkę, potrzebujesz:
- 1x kromkę chleba graham, przeciętego wzdłuż ( w zasadzie możesz użyć dowolnego, ulubionego pieczywa. Pełnoziarnistej bagietki, bagietki alpejskiej czy żytniej... Decyzja należy do Ciebie )
- 1x ugotowaną pierś kurczaka, pokrojoną w cienkie plasterki
- 1/2x dojrzałego mango, pokrojonego w plasterki
- 2x łyżki salsy z pomidorów i imbiru *
- 1/2x czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1x łyżkę dobrego majonezu, wymieszanego z 1/2x łyżeczki curry i odrobiną soku z cytryny
- kilka listków świeżej kolendry
- kawałek czerwonej papryki, pokrojony w cienkie słupki
A robisz tak:
Zasada jest identyczna :) Wcześniej przygotuj tylko majonez-curry, który jest wspaniałym dodatkiem do całego sandłicza. W tym celu wymieszaj w małej misce łyżkę dobrego majonezu z 1/2x łyżeczki curry i odrobiną soku z cytryny. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli i gotowe! :)
* Salsę z pomidorów i imbiru zrobiłem bardzo szybko :) Wyszła naprawdę ciekawa i orzeźwiająca w smaku!
Pokroiłem jednego, malinowego pomidora w drobną kostkę. Wrzuciłem do miski. Dodałem do niego obrany i drobno posiekany, 1,5cm kawałek świeżego imbiru, 1x łyżkę dobrego ketchupu, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszałem i gotowe! Prosto, orzeźwiająco i pysznie - taka salsa dodaje naszej kanapce smakowego "kopa" :)
Kromkę chleba posmaruj salsą, ułóż pozostałe składniki, a z wierzchu ozdobnie pokrop żółtym majonezem-curry i posyp listkami kolendry. Gotowe! Teraz już tylko weź sandłicza do ręki i WSUWAJ :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz