poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Swojsko - bazyliowa soczewica - SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY, KLOPSIKÓW Z BIAŁEJ KIEŁBASY i BROKUŁÓW Z BAZYLIOWYM DRESSINGIEM

Sałatka z zielonej soczewicy, klopsików z białej kiełbasy i brokułów z bazyliowym dressingiem
Uwielbiam soczewicę, a tak przygotowana sałatka łączy w sobie wspaniałe smaki! :)
Rumiane i soczyste klopsiki z białej kiełbasy, połączone z chrupkimi brokułami, soczewicą i bazyliowym vinaigrettem tworzą prawdziwą rewelację sałatkową!

Na 4x porcje, potrzebujesz:

sałatka:
- 350g zielonej soczewicy
- 4x dobre, białe kiełbaski
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę
- 1x brokuł, porozdzielany na niewielkie różyczki
- garść rukoli

dressing:
- 1x spory krzaczek świeżej bazylii, posiekany
- 2x ząbki czosnku
- 8x łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1x cytryny
- 1x łyżkę miodu
- 1x łyżkę musztardy sarepskiej
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Soczewicę zalewasz wodą proporcji 1x szklanka soczewicy na 2x szklanki wody. Stawiasz na kuchenkę i doprowadzasz do wrzenia. W momencie, kiedy woda zacznie się gotować doprawiasz całość solą i odrobiną oliwy z oliwek, zmniejszasz płomień i przykrywasz garnek. Gotujesz, aż soczewica wchłonie całą wodę :) Prosto, szybko i fajowo!
Białym kiełbaskom odcinasz końcówki i wyciskasz z nich pyszne mięsko. Ważne, aby były one dobrej jakości, bo to one tworzą cały smak i charakter tego dania! Następnie formujesz z niego małe kuleczki i obsmażasz na piękny złoty kolor na odrobinie oliwy. Nie wlewaj za dużo, bo w kiełbasie mamy już sporo tłuszczu, który fajnie wytopi się podczas smażenia :)
Brokuły rozdzielasz na mniejsze różyczki i blanszujesz w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Zależy nam w końcu na tym, aby zachowały swój kolor i chrupkość!
Teraz zrób dressing. W dużej misce dokładnie wymieszaj oliwę, posiekaną drobno bazylię, przeciśnięty czosnek, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dressing powinien być aksamitny i kremowo gęsty :) Dobrze sprawdza się tutaj ręczny blender, który idealnie wszystko zmiksuje.
Po tym czasie czas złożyć całą sałatkę w jedną, pyszną całość!
Do dużej miski wsypujesz teraz ugotowaną wcześniej, jeszcze ciepłą soczewicę. Za sprawą temperatury wchłonie wszystkie aromaty i nabierze podwójnego smaku. Dodajesz do niej usmażone, złociste klopsiki i brokuły a całość zalewasz pysznym, bazyliowo - czosnkowym vinaigrettem. Ten sosik smakuje trochę, jak pesto. Jest słodkawy i aromatyczny. Po prostu GENIALNIE łączy ze sobą wszystkie składniki. Całość posyp z wierzchu garścią lekko pikantnej rukoli. PYCHOTA!

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. A kiełbaskę kupić parzoną czy surową? Wszystko przedstawia się bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbaskę oczywiście surową :))
    Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń