poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Orzechowy zawrót głowy - KRUCHE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym
Te ciastka to po prostu coś genialnego! To zwykłe, maślane, kruche ciasteczka, w których masło zamieniłem na masło orzechowe :)
Dzięki temu łączą w sobie smak i zapach masła orzechowego z waniliowym i kruchym charakterem. Lekko słone i ciągnące w środku.
Idealne połączenie do kubka zimnego mleka!

Na ok. 15x ciasteczek, potrzebujesz:

- 225g dobrego masła orzechowego
- 1/4x szklanki brązowego cukru
- 1x cukier waniliowy
- 2x żółtka
- 1/2x łyżeczki soli
- 2x szklanki mąki

A robisz tak:

Wszystkie składniki mieszasz ze sobą w dużej misce. Z ciasta uformuj rodzaj kiełbasek i owiń je szczelnie w folię. Takie zawiniątka schowaj do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie ostrożnie odwiń ciasto z folii i pokrój na 0,5cm plasterki. Ułóż je na papierze do pieczenia i wsadź do nagrzanego na 180C piekarnika na 15min. Zapach wanilii i masła orzechowego to coś pięknego. W domu od razu robi się przyjemniej!
Po tym czasie są gotowe do jedzenia! :)
Coś pysznego, lekko słone i ciągnące w środku. Orzechowa POEZJA!

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. idealne dla takiej fanki orzechowego chrupania, jak ja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne uwielbiam orzechy w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rozpadły mi się :(

    OdpowiedzUsuń