sobota, 2 marca 2013

Proste i pyszne - SPAGHETTI W SOSIE POMIDOROWYM Z SZYBKIMI KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY

Spaghetti w sosie pomidorowym z szybkimi klopsikami z białej kiełbasy
To naprawdę świetne, szybkie i lekko "oszukane" spaghetti z klopsikami! :)
"Oszukane" dlatego, że klopsiki zrobione są z mięsa z białej kiełbasy, co sprawia że robimy je dosłownie  w 5 minut. Smak jednak jest wspaniały! Gorąco polecam Wam ten przepis.

Na 2x porcje potrzebujesz:

- 200g spaghetti
- 1x kartonik przecieru pomidorowego
- 1x cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- 3x ząbki czosnku
- 4x dobre, białe kiełbaski
- 2x łyżki octu balsamicznego
- garść listków świeżej bazylii
- garść swieżo tertego parmezanu
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

Na dużej patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca, przekrawasz końcówkę kiełbaski i wyjmujesz z niej mięso, formując z niego małe kuleczki. Tak przygotowane klopsiki wrzucasz na oliwę i smażysz na złoty kolor. Możesz ewentualnie doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Kiedy będą smakowicie przyrumienione, przekładasz je do miseczki i przygotowujesz sos pomidorowy. Na tej samej patelni ( to właśnie tutaj znajduje się cały smak ze smażenia kiełbasek ) rozgrzewaz odrobinę oliwy i wrzucasz na nią cebulę. Kiedy lekko się zeszkli wlewasz przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, dodajesz sól i pieprz i mieszasz. Doprowadzasz do wrzenia, wciskasz czosnek i dusisz przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze wspaniałego smaku. Teraz gotujesz makaron. Oczywiście al'dente, bo taki jest najlepszy. Przy odcedzaniu jednak, nie zapomnij zostawić na dnie garnka odrobiny wody - w niej tkwi charakter i autentyczność tej potrawy!
Ugotowany makaron przekładasz na patelnię z sosem, dodajesz odrobinę wody spod gotowania, garść parmezanu i usmażone wcześniej klopsiki. Zwiększasz płomień i pozwól się temu podgrzać. Niech parmezan rozpuści się, zagęszczając wspaniale cały sos. Makaron pokryje się aksamitnym, pomidorowym sosem - pycha!
Teraz przekładasz wszystko do dużej miski, posypujesz z wierzchu jeszcze odrobiną parmezanu i listkami świeżej bazylii. Gotowe!
Twoim ostatnim zadaniem jest rozkoszowanie się tymi wspaniałymi smakami. Do tego kieliszek dobrego wina, misa zielonych sałat skropionych oliwą i sokiem z cytryny i uśmiech na twarzy - mój przepis na prosty i przepyszny makaron!

SMACZNEGO! :)

*po ten i inne pyszne przepisy zapraszam Was na stronę WIEPRZOPEDIA.PL! :)

2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, a dodatek klopsików z białej kiełbasy - bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń