Salsa z zielonego ogórka, ananasa i bazylii |
Sprawdził się on u mnie ostatnio idealnie! Aromatyczny, słodko-kwaskowy ananas, chrupiący ogórek i świeża w smaku bazylia to pysznie dobrane połączenie, które może być wspaniałym dodatkiem do grillowanego schabu, kurczaka czy ryby. A może po prostu położone na ciepłej i chrupiącej czosnkowej grzance z odrobiną delikatnej w smaku mozzarelli? :)
Na 4x porcje potrzebujesz:
- 1x niewielkiego, świeżego ananasa, pokrojonego w dość drobną kostkę
- 1x zielonego ogórka, pokrojonego w dość drobną kostkę
- 1/2x świeżej papryczki chilli, drobno posiekanej
- garść świeżej bazylii, posiekanej z grubsza
- 2x łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1/2x limonki / cytryny
Wszystkie składniki mieszasz ze sobą w sporej misce i odstawiasz w chłodne miejsce co najmniej na godzinę. Tak, aby wszystkie smaki i aromaty zdążyły się ze sobą połączyć :)
Po tym czasie używasz tej pysznej salsy, jako dodatku do mięsa, ryby, czy grzanek z mozzarellą / fetą / żółtym serem lub grillowanym oscypkiem. Po prostu szybko i pysznie!
SMACZNEGO! :)
Wygląda super :) Chyba dzisiaj sobie wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńRewelacja! Polecam wszystkim =)
OdpowiedzUsuńSuper:) jak zawsze prosto i efektownie
OdpowiedzUsuń