czwartek, 7 marca 2013

Intrygujący mix smaków - SALSA Z ZIELONEGO OGÓRKA, ANANASA i BAZYLII

Salsa z zielonego ogórka, ananasa i bazylii
Podaję Wam kolejny super przepis na szybką i rewelacyjną salsę.
Sprawdził się on u mnie ostatnio idealnie! Aromatyczny, słodko-kwaskowy ananas, chrupiący ogórek i świeża w smaku bazylia to pysznie dobrane połączenie, które może być wspaniałym dodatkiem do grillowanego schabu, kurczaka czy ryby. A może po prostu położone na ciepłej i chrupiącej czosnkowej grzance z odrobiną delikatnej w smaku mozzarelli? :)

Na 4x porcje potrzebujesz:

- 1x niewielkiego, świeżego ananasa, pokrojonego w dość drobną kostkę
- 1x zielonego ogórka, pokrojonego w dość drobną kostkę
- 1/2x świeżej papryczki chilli, drobno posiekanej
- garść świeżej bazylii, posiekanej z grubsza
- 2x łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1/2x limonki / cytryny

Wszystkie składniki mieszasz ze sobą w sporej misce i odstawiasz w chłodne miejsce co najmniej na godzinę. Tak, aby wszystkie smaki i aromaty zdążyły się ze sobą połączyć :)
Po tym czasie używasz tej pysznej salsy, jako dodatku do mięsa, ryby, czy grzanek z mozzarellą / fetą / żółtym serem lub grillowanym oscypkiem. Po prostu szybko i pysznie!

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. Wygląda super :) Chyba dzisiaj sobie wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Polecam wszystkim =)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super:) jak zawsze prosto i efektownie

    OdpowiedzUsuń