sobota, 17 listopada 2012

Pieczona ryba - DORADA Z PIECA Z POMIDORAMI i BIAŁYM WINEM

Dorada z pieca z pomidorami i białym winem
Miałem dzisiaj ochotę na doradę. Jednym z moich sprawdzonych pomysłów na tę rybę jest właśnie ten - pieczona w pomidorach, z białym winem, czosnkiem i solą. Czyli znowu bardzo prosto. I oto właśnie chodzi! Podana z ziołowymi i chrupiącymi grzaneczkami i prostą zieloną sałatką ze szpinaku, karbowanej sałaty i dressingu na bazie octu balsamicznego. Po prostu pysznie! :)

Na jedną porcję potrzebujesz:

- 1x doradę królewską, wypatroszoną, pozbawioną łusek i głowy
- 2x pomidory ( ja użyłem różnych odmian pomidorków koktajlowych. Miałem trochę żółtych, pomarańczowych i czerwonych )
- 1/2x czerwonej cebuli, pokrojonej w półplasterki
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3/4x szklanki białego, półwytrawnego wina
- sól morską
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1x łyżkę ziół prowansalskich

A robisz tak:

Rybę pozbawiasz łusek, głowy i patroszysz. Obsypujesz solą, pieprzem oraz czosnkiem. Tak przygotowaną doradę przekładasz teraz do naczynka żaroodpornego, na dno którego wlewasz wino oraz wykładasz pokrojone na różne kawałki pomidory. Wszystko posypujesz ziołami prowansalskimi oraz przekładasz krążkami czerwonej cebuli. Naczynie przykrywasz folią aluminiową i wkładasz do piekarnika nagrzanego na 250C na 20/25min. Po tym czasie ryba będzie cudownie upieczona i delikatna, a jej mięso przejdzie aromatami oraz smakami białego wina, czosnku, pomidorów i ziół... Poezja! :)
Podawać możesz tak, jak zrobiłem to ja. Czyli z czosnkowo-ziołowymi grzaneczkami* z ciabatty i prostą zieloną sałatką**. - Według mnie taki zestaw komponuje się ze sobą najlepiej. Proste smaki, proste dodatki. Pełnia smaku i radości dla podniebienia!

SMACZNEGO! :)

* grzaneczki robisz szybko:
Ciabattę lub dobrą bułkę kroisz na kromki, polewasz oliwą z oliwek, nacierasz solą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz suszonym oregano. Tak przygotowane pieczywo opiekasz w opiekaczu na lekko złoty kolor i jesz póki jest ciepłe! Po prostu najlepsze "narzędzie" do wyjadania sosu spod ryby. Pycha!

** sałatkę robisz tak:
Garść szpinaku sałatkowego oraz kilka porwanych liści sałaty karbowanej przekładasz do dużej miski. Dodajesz do nich 3x łyżki oliwy z oliwek, 2x łyżki octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu i mieszasz. Możesz do środka dorzucić jeszcze kilka świeżych listków mięty i bazylii, aby całość nabrała świeżego posmaku. Gotowe! Pyszne, proste, chrupiące i jak się łączy z całą resztą!

7 komentarzy:

  1. Janku, z niecierpliwością czekam na jakiś włoski makaron ! :) pozdrawiam
    P.S proszę zlikwiduj, ten kod na komentarze, bo po raz 15 wpisuje... Bardzo to przeszkadza..

    OdpowiedzUsuń
  2. Janek, byłam strasznie zwiedzona Twoim odejściem z MasterChef, przyznam szczerze że mocno mnie to rozgoryczyło i rozczarowało, nie wiem dlaczego ale potraktowałam to strasznie personalnie, jakby ktoś wymierzył mi policzek. Jednak mam nadzieję, że dla Ciebie to początek wielkiej przygody i będę Cię oglądać jeszcze nie raz na szklanym ekranie jak gotujesz :)

    ps. Fajnie, jakbyś wprowadził opcję obserwacji na bloga, wtedy będę mogła śledzić Twoje posty na bieżąco, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej rybki nie znam,ale zrobię tak np.z łososiem:))wygląda pysznie i... jeszcze te szczegółowe opisy :)aż chce się smakować.
    dzięki Janku .
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.... zlikwidowałeś kod:) to dobrze ,bo juz dwa razy komentowałam Twoje przepisy ale z 10 razy musiałam powtarzać.
    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis jest rewelacyjny - dzięki. Kilkakrotnie robiłem już rybę pieczona z pomidorami ale dopiero dodatek białego wina i ziół prowansalskich zachwycił - jeszcze raz dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. You can go to the AutoZone to have a check or even do-it-on your own.
    The car's laptop or computer runs a collection of regime tests and displays the engine.

    My web site :: veganaroundtheworldnetwork.com

    OdpowiedzUsuń