niedziela, 7 października 2012

Zawinięty weekend - NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM, SERKIEM i KIEŁKAMI

pyszne naleśniki z wędzonym łososiem, kremowym serkiem i kiełkami brokuła
To kolejne może niezbyt urocze danie, ale w smaku nie ma sobie równych! Uwierzcie mi, że połączenie słonego wędzonego łososia z kremowym, śmietankowym serkiem i lekko pikantnymi kiełkami, to coś niesamowitego. Jeżeli dodamy do tego jeszcze świetną fakturę i w ogóle świetną istotę, którą są naleśniki - tworzy się zestaw sprawiający, że z marszu mogę położyć się na ziemi będąc najbardziej usatysfakcjonowaną osobą na Ziemi... Co ja piszę!? - Krótko mówiąc: NiEBo w GęBiE! ;)

Żeby przygotować takie naleśniki dla jednej osoby, potrzebujesz:

nA CiAStO:

- 80g mąki - ja użyłem pełnoziarnistej "3 zboża" Lubelli
- ~80ml wody - najlepiej lekko gazowanej, która sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść natki pietruszki drobno posiekanej
- suszony lubczyk

nA To, cO w ŚrODkU:

- 100g wędzonego łososia - ja użyłem dzikiego, który ma głębszy i intensywniejszy smak oraz pięknie pomarańczowy i ostry kolor
- 150g "twarożku domowego" PIĄTNICA
- garść kiełków brokuła
- 5x łyżek pasty bakłażanowo-pomidorowej KOSTOPULOS

W sporej misce musisz przygotować ciasto naleśnikowe, które swoją konsystencją będzie przypominało Ci jogurt naturalny. Nie może być zbyt gęste, bo naleśniki będą grube i ciężko będzie dobrze je usmażyć. Na średnio rozgrzaną patelnię wylewasz chochlę ciasta i smażysz ~45 sekund / 1 minutę z każdej strony. Kiedy usmażysz już naleśniki z całego ciasta, bierzesz jeden placek, smarujesz go serkiem, dodajesz garstkę kiełków, plasterek łososia a na wierzch wykładasz łyżkę pasty bakłażanowo-pomidorowej. Całość albo zawijasz, albo składasz - zależy, jak jadasz naleśniki - i oczywiście... Wcinasz ze smakiem!

SMACZNEGO! :)
"ZaWiNiĘTy WEekEnD"


1 komentarz:

  1. Miałam okazję zrobić kiedyś wersję pszenną na zimno wg tego przepisu, z łososiem wędzonym, serkiem Philadelphia i świeżym koprem. Zawijane rollsy i krojone jak sushi. Super przekąska. Pycha!

    OdpowiedzUsuń