pyszne naleśniki z wędzonym łososiem, kremowym serkiem i kiełkami brokuła |
Żeby przygotować takie naleśniki dla jednej osoby, potrzebujesz:
nA CiAStO:
- 80g mąki - ja użyłem pełnoziarnistej "3 zboża" Lubelli
- ~80ml wody - najlepiej lekko gazowanej, która sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść natki pietruszki drobno posiekanej
- suszony lubczyk
nA To, cO w ŚrODkU:
- 100g wędzonego łososia - ja użyłem dzikiego, który ma głębszy i intensywniejszy smak oraz pięknie pomarańczowy i ostry kolor
- 150g "twarożku domowego" PIĄTNICA
- garść kiełków brokuła
- 5x łyżek pasty bakłażanowo-pomidorowej KOSTOPULOS
W sporej misce musisz przygotować ciasto naleśnikowe, które swoją konsystencją będzie przypominało Ci jogurt naturalny. Nie może być zbyt gęste, bo naleśniki będą grube i ciężko będzie dobrze je usmażyć. Na średnio rozgrzaną patelnię wylewasz chochlę ciasta i smażysz ~45 sekund / 1 minutę z każdej strony. Kiedy usmażysz już naleśniki z całego ciasta, bierzesz jeden placek, smarujesz go serkiem, dodajesz garstkę kiełków, plasterek łososia a na wierzch wykładasz łyżkę pasty bakłażanowo-pomidorowej. Całość albo zawijasz, albo składasz - zależy, jak jadasz naleśniki - i oczywiście... Wcinasz ze smakiem!
SMACZNEGO! :)
"ZaWiNiĘTy WEekEnD"
Miałam okazję zrobić kiedyś wersję pszenną na zimno wg tego przepisu, z łososiem wędzonym, serkiem Philadelphia i świeżym koprem. Zawijane rollsy i krojone jak sushi. Super przekąska. Pycha!
OdpowiedzUsuń