grillowane udziki kurczaka w curry z ryżem basmati i chrupiącą sałatą rzymską |
Ma być prosto i smacznie - i takie jest to danie. Zrobiłem je dzisiaj na obiad w jakieś 15 minut, a najcięższym momentem w jego przygotowaniu okazało się dla mnie... otwarcie tacki z udzikami...
A więc do rzeczy - na jedną porcję potrzebne Ci będą:
- 3x "filety z udźca kurczaka" bez skóry
- 1x łyżka curry
- szczypta soli
- 75g ryżu basmati ( do podania )
Zadanie, jakie Cię czeka - no może poza otwarciem tacki z mięsem - jest banalnie łatwe. Musisz obsypać udziki przyprawą curry oraz solą i wrzucić na elektrycznego grilla lub na patelnię grillową. Jeżeli nie dysponujesz takim sprzętem, równie dobrze sprawdzi się zwykła teflonowa patelnia z odrobiną rozgrzanej oliwy. Grillujesz mięso ok 2min z każdej strony, aż będzie apetycznie rumiane i chrupkie z zewnątrz, a soczyste i miękkie w środku.
Ja podałem je dzisiaj z cudownie aromatycznym ryżem basmati - i Tobie również go polecam! - oraz z chrupiącą i kolorową sałatą rzymską z kiełkami słonecznika z dressingiem musztardowo-czosnkowym*. Smaki łączyły się wprost idealnie :) Soczyste i rumiane mięso, biały i pachnący ryż, chrupiąca i świeża sałata....... Oj się działo!
SMACZNEGO! :)
* Jeżeli masz chęć przygotowania takiej sałaty, zrób tak:
Połącz ze sobą porwane i opłukane wcześniej liście cudownej i chrupiącej sałaty rzymskiej - nie ma sobie równych w tych sprawach - kiełki słonecznika, zielonego ogórka pokrojonego w grubą kostkę, pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę oraz czerwoną paprykę. W małym słoiczku przygotuj dressing - 2x łyżeczki musztardy + 1x przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + sok z 1/2x cytryny + szczypta soli + 3x łyżki dobrej oliwy z oliwek + posiekana natka pietruszki. Teraz zakręć słoiczek i "shake it!" ;) Jak shakerem do robienia koktajli. Polej tą cudowną miksturą wcześniej przygotowane warzywa, dobrze wymieszaj i chrup ze smakiem!
Uwielbiam ryż basmati. <3 Pyszne połączenie z curry i drobiem. Super przepis. I ta chrupiąca sałatka. Extra! I jak szybko! :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbowałam! Janku pyszne i zdrowe!!!Bardzo lekkie danie- naprawdę trafione jak dla mnie :))
OdpowiedzUsuńDo sosu dodałam łyżeczkę miodu, bo mi tak jakoś go brakowało.
A z kurczakiem zrobiłam mały eksperyment do curry dodałam garam massali, ostrej i słodkiej papryki - wyszło fajnie:) Niedługo na pewno skomentuję kolejny Twój przepis :) Gratuluję fajnego bloga:) Pozdrawiam, Ania:)