słodkie purée z batata z dorszem, natką pietruszki i serem feta |
Bez owijania w bawełnę - słodycz batatów połączona ze słonym smakiem sera feta, to coś genialnego. Do tego kawałki dorsza + aromatyczna natka pietruszki i mamy proste, "jednopatelniowe", pyszne danie! Wprost idealne na jesienny obiad.
Aby przygotować jedną porcję takiego chrupkiego purée, potrzebujesz:
- 1x średniego batata (~300g)
- 200g fileta z dorsza bez skóry
- 65g sera feta
- garść posiekanej natki pietruszki
- świeżo mielony, czarny pieprz
- sól morska
- 1x łyżka oliwy z oliwek
Robisz tak:
Batata obierasz ze skórki, kroisz na mniejsze kawałki i gotujesz do miękkości w osolonej wodzie. Tak samo, jak ziemniaki :) - to w końcu słodki ziemniak. W czasie, kiedy on gotuje się spokojnie w garnku, oprószasz solą filet z dorsza, zawijasz go ścisło w folię aluminiową i wkładasz do piekarnika nagrzanego na 210C na ~15/20min.
Kiedy Twój ziemniak będzie już miękki, wodę odlewasz, lekko go odparowujesz i przeciskasz przez praskę, lub ugniatasz na gładkie purée.
Na patelni rozgrzewasz teraz oliwę z oliwek, a następnie przekładasz na nią purée z batata i uklepujesz całość na gładką masę. Na wierzch kruszysz fetę i większą część upieczonego, delikatnego i smakowitego dorsza. Całość przysmażasz chwilę, aby purée stało się lekko chrupiące i przysmażone. Zamieszaj też od czasu do czasu, aby się nie przypaliło, a feta smakowicie rozpłynęła się, nadając temu słone akcenty, które genialnie łączą się ze słodyczą purée!
Teraz wsyp w to garść posiekanej natki pietruszki i dopraw świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Wyłóż na talerz, posyp resztą upieczonego dorsza oraz dodatkową porcją natki pietruszki.
Ja, ponieważ uwielbiam warzywa, podałem to dodatkowo z prostą sałatką ze szpinaku i pomidorów - i Tobie również to polecam!
AJ! Patat-AJ! :)
SMACZNEGO!
I niech ktoś powie, że faceci nie są najlepszymi kucharzami!!! Ja również gotuje, ale To co robisz Ty Janku..mmm! Trzymam za Ciebie kciuki mocno!! Strasznie się cieszyłam kiedy Ty wygrałeś konkurencje w hotelu ;))! Pozdrawiam S.
OdpowiedzUsuń