piątek, 12 października 2012

A może by tak na Hawaje? - KURCZAK Z ANANASEM i KURKUMĄ

skwiercząca pierś kurczaka z ananasem, kurkumą i ryżem basmati
Za sprawą tego przepisu przeniosłem się dzisiaj na Hawaje. Pod palmy, nad ciepłe morze...
Było pysznie - złoty od kurkumy i aromatyczny kurczak wprost genialnie łączy się ze słodyczą ananasa! Koniecznie świeżego - nie tego z puszki, pozbawionego aromatu tropikalnych owoców.
Ja podałem to ze śnieżno białym ryżem basmati i pyszną, świeżą sałatką z zielonego ogórka i mięty.
POEZJA! :)

Na jedną porcję takiego hawajskiego kurczaka, potrzebujesz:

- 1x pierś kurczaka, pokrojoną w paski
- 2x łyżeczki kurkumy
- 1x gruby plaster świeżego ananasa, pokrojony w kostkę
- 2x łyżki jasnego sosu sojowego
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1x łyżkę oliwy z oliwek
- 1/2x czerwonej papryki, pokrojonej w zapałki
- 1x garść kiełków słonecznika
- kilka różyczek kalafiora, podzielonych na mniejsze kawałki
- garść porwanych listków mięty
- 1x zielonego ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
- sok z 1/2x limonki
- sól morska
- 75g ryżu basmati

A robisz tak:

Na patelni rozgrzewasz oliwę. Wrzucasz na nią pokrojoną pierś kurczaka, oprószasz kurkumą i smażysz na złoto. Kiedy mięso będzie już apetycznie rumiane dodajesz do niego pokrojonego w kostkę ananasa i podlewasz sosem sojowym. Wszystko mieszasz oraz dodajesz świeżo mielony czarny pieprz, pokrojoną w zapałki paprykę, kiełki i kalafiora. Zdejmujesz z ognia i zostawiasz na chwilkę, aby smaki połączyły się. Teraz czas na szybką i świeżą w smaku sałatkę z ogórka, która w super sposób dopełnia smak słodko-słonego kurczaka i aromatycznego ryżu! :) Chyba nie zamierzasz z niej rezygnować? A więc:
Ogórka kroisz w cienkie plasterki, polewasz sokiem z 1/2x limonki, dodajesz porwane listki mięty i doprawiasz szczyptą soli. Gotowe!
Ugotowany na sypko ryż przekładasz na talerz i wykładasz na niego złotego kurczaka z ananasem. Teraz bierzesz widelec do ręki i delektujesz się tymi wszystkimi wspaniałymi smakami i aromatami.
Słodycz ananasa, słony smak kurczaka, świeżość i chrupkość ogórka z miętą... PYCHA!

SMACZNEGO! :)

13 komentarzy:

  1. Wygląda Pycha! ;D Może zrobię w poniedziałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! BARDZO apetyczny przepis i super szybki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Janek! Trzymam za Ciebie kciuki!

    Serdeczne pozdrowienia z Oławy
    Marcin

    OdpowiedzUsuń
  4. Janku, blog interesujący, przepisy... mm ślinka leci. Ale ta nowomoda młodzieżowa na pisanie wyrazów naprzemiennie dużą i małą czcionką potrafi zniechęcić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo apetycznie. nigdy nie jadłam jeszcze kurczaka z ananasem i kurkumą!

    pzdr.

    PS uwielbiam Cię oglądać w Masterchefie :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Janku bardzo Cie popieram i trzymam kciuki i mam odczucie ze wygrasz mastershef:) bardzo lubie ogladac Cie w telewizji

    POZDROWIENIA z Bielska;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam przepis. Wyszło PRZEPYSZNIE! Kurczak był wyśmienity, a sałatka z ogórka - poezja! Na talerzy miałam ferię smaków i kolorów. Rewelacja.

    Pozdrawiam,
    Asia z Warszawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się udało! :)
      Tak trzymaj!

      Usuń
  8. Właśnie kończę jeść potrawę z tego przepisu jedno słowo które określi smak REWELACJA a te ogórki z mięta i sokiem z limonki to istne cudo ;) przepis gorąco polecam każdemu !!!! Po raz kolejny BRAWO Janku !!!
    Pozdrawiam Paweł

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepisy znakomite, twoja wyobraźnia kulinarna budzi mój podziw i szacunek, ale bardzo proszę o bardziej czytelną stronę internetową. Bardzo źle się to czyta (nie wiem co to za rodzaj czcionki, do tego czarne tło). Byłoby miło, gdyby udało się stworzyć jakiś podział np. śniadania, obiady, przekąski, desery:) Naprawdę znakomicie gotujesz już w tak młodym wieku, to co będzie dalej... Jestem ciekawa, czy uda ci się zdobyć tytuł MasterChefa. Trzymam kciuki, ale niezależnie od wyniku- gotuj i nie zapominaj o blogu, masz tu wiernych fanów:)

    OdpowiedzUsuń