Zapiekanka z korzenną dynią, pestkami dyni, serem lazur i balsamico |
Postaraj się też o ten wspaniały olej dyniowy, którym nasączona jest bagietka przed zapieczeniem. Ma uroczy, ciemnozielony kolor i super-orzechowy zapach. Jest rewelacyjny... ;)
Na 1x zapiekankę, potrzebujesz:
korzenna dynia:
- kawałek dyni, pokrojonej w niewielką kostkę
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2x łyżki miodu
- szczyptę cynamonu
- oliwę z oliwek
- odrobinę wody
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
zapiekanka:
- 1/2x pszennej pół bagietki
- olej z pestek dyni*
- kilka plasterków błękitnego sera lazur
- garść pestek dyni
- balsamico A robisz tak:
Na średniej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę dynię. Dodaj miód, cynamon, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Podsmażaj, aż dynia smakowicie się zarumieni. Po około 4 minutach dolej na patelnię troszkę wody i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Spraw, aby całość przez chwilkę poddusiła się w swoim pysznym, aromatycznym sosiku. Nie rób tego jednak zbyt długo, bo dynia będzie jeszcze przez chwilę zapiekała się w piecu! :)
Dynia gotowa!
Teraz, przekrojoną na pół bułkę posmaruj olejem z pestek dyni i rozłóż na niej warstewkę podduszonej dyni. Na wierzch połóż plasterki sera pleśniowego, a całość posyp pestkami dyni. Wstaw do nagrzanego na 210C piekarnika z termoobiegiem na około 5 minut. Po tym czasie wyjmij, polej jeszcze gęstym balsamico i chrup! ;)
Jest pyszna! Korzenna, dyniowa... Oryginalna.
SMACZNEGO!
Uwielbiam dynię, dlatego zapisuję sobie tę zapiekankę na liście dań z dynią do przetestowania przyszłej jesieni :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię, dlatego zapisuję sobie tę zapiekankę na liście dań z dynią do przetestowania przyszłej jesieni :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJesteś Mistrzem w kreowaniu tych zapiekanek i sandwichów. Mam nadzieje, ze kiedys otworzysz sieć restauracji na cala Polskę i bedziesz takie serwował, to bedę codziennym gościem
OdpowiedzUsuń